Notaris Kosten Erfpacht

Wat zijn de kosten voor een Notaris bij Erfpacht?

Erfpacht is een vorm van grondbezit waarbij de eigenaar van een gebouw of huis de grond waarop het staat niet bezit, maar in plaats daarvan een erfpacht betaalt aan de eigenaar van de grond. Bij de aankoop of verkoop van een huis met erfpacht, is het verplicht om een notaris in te schakelen voor de overdracht van de erfpacht. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor een notaris bij erfpacht? In dit artikel zullen we de verschillende kosten en tarieven bespreken.

Wat zijn de kosten voor een notaris bij erfpacht?

De kosten voor een notaris bij erfpacht kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke kosten die u kunt verwachten:

 • Akte van erfpacht – De notaris zal een akte van erfpacht opstellen waarin de rechten en plichten van zowel de erfpachter als de eigenaar van de grond worden vastgelegd. De kosten voor deze akte kunnen variëren van €500 tot €1000.
 • Kadasterkosten – Voor de inschrijving van de akte van erfpacht in het Kadaster worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen gemiddeld €200.
 • Overdrachtsbelasting – Bij de overdracht van de erfpacht moet er ook overdrachtsbelasting betaald worden. Dit bedrag is 2% van de waarde van de grond.
 • Notariskosten – De notaris zal ook kosten in rekening brengen voor zijn diensten. Deze kosten kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €500 en €1000.

Waarom zijn er kosten verbonden aan een notaris bij erfpacht?

Het inschakelen van een notaris bij erfpacht is verplicht omdat er een akte van erfpacht opgesteld moet worden en deze akte moet worden ingeschreven in het Kadaster. De notaris zorgt ervoor dat alle juridische zaken rondom de erfpacht goed geregeld worden en dat de belangen van zowel de erfpachter als de eigenaar van de grond beschermd worden.

Kan ik de kosten voor een notaris bij erfpacht aftrekken van de belasting?

Ja, in sommige gevallen kunnen de kosten voor een notaris bij erfpacht afgetrokken worden van de belasting. Dit geldt met name als u de erfpacht gebruikt voor uw eigen woning. De kosten vallen dan onder de aftrekpost ‘hypotheekrente’. Het is altijd verstandig om dit te bespreken met uw notaris en/of belastingadviseur.

Kan ik zelf een notaris kiezen bij erfpacht?

Ja, u kunt zelf een notaris kiezen bij erfpacht. Het is echter wel verstandig om te kiezen voor een notaris die ervaring heeft met erfpachtzaken en die goed op de hoogte is van de wet- en regelgeving op dit gebied. Zo weet u zeker dat alles goed geregeld wordt.

Kan ik onderhandelen over de kosten voor een notaris bij erfpacht?

Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de kosten voor een notaris bij erfpacht. U kunt bijvoorbeeld vragen naar een offerte en deze vergelijken met andere notarissen. Ook kunt u vragen of er mogelijkheden zijn voor een vaste prijs in plaats van een uurtarief.

Veelgestelde vragen over Notaris Kosten Erfpacht

 1. Moet ik een notaris inschakelen bij erfpacht?
  Ja, het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de overdracht van erfpacht.
 2. Kan ik zelf een notaris kiezen bij erfpacht?
  Ja, u kunt zelf een notaris kiezen. Het is wel verstandig om te kiezen voor een notaris met ervaring op het gebied van erfpacht.
 3. Wat zijn de kosten voor een notaris bij erfpacht?
  De kosten voor een notaris bij erfpacht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de akte van erfpacht, kadasterkosten en notariskosten. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €500 en €1000.
 4. Kan ik de kosten voor een notaris bij erfpacht aftrekken van de belasting?
  Ja, in sommige gevallen kunt u de kosten aftrekken van de belasting. Dit geldt voornamelijk als u de erfpacht gebruikt voor uw eigen woning.
 5. Kan ik onderhandelen over de kosten voor een notaris bij erfpacht?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de kosten voor een notaris bij erfpacht. Vraag bijvoorbeeld naar een offerte en vergelijk deze met andere notarissen.