Notaris Kosten Aftrekbaar Belasting

Notariskosten Aftrekbaar Belasting: Alles wat u moet weten

Notariskosten aftrekbaar belasting is een veelbesproken onderwerp in Nederland. Als u gebruik maakt van de diensten van een notaris, wilt u natuurlijk weten of u deze kosten kunt aftrekken van uw belastingen. In dit artikel zullen we u alles vertellen wat u moet weten over notariskosten en belastingaftrek.

Wat zijn notariskosten?

Notariskosten zijn kosten die u maakt voor de diensten van een notaris. Een notaris is een openbaar ambtenaar die bevoegd is om officiële documenten op te maken, zoals aktes en testamenten. Voor deze diensten brengt een notaris kosten in rekening.

Zijn notariskosten aftrekbaar van de belasting?

Ja, notariskosten zijn in sommige gevallen aftrekbaar van de belasting. Dit hangt echter af van het doel van de notariskosten. Als de notariskosten gemaakt zijn voor de aankoop of verkoop van een woning, zijn deze kosten aftrekbaar. Ook als de notariskosten gemaakt zijn voor het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden, zijn deze kosten aftrekbaar.

Welke notariskosten zijn aftrekbaar van de belasting?

De volgende notariskosten zijn aftrekbaar van de belasting:

  • Kosten voor de aankoop of verkoop van een woning
  • Kosten voor het opstellen van een testament
  • Kosten voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden
  • Kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract
  • Kosten voor het opstellen van een hypotheekakte

Zijn er beperkingen aan de aftrekbaarheid van notariskosten?

Ja, er zijn beperkingen aan de aftrekbaarheid van notariskosten. Zo zijn de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract alleen aftrekbaar als u deze kosten maakt voor de aankoop van een woning. Daarnaast zijn er maximale bedragen vastgesteld voor de aftrekbaarheid van notariskosten. Deze bedragen verschillen per jaar.

Kan ik notariskosten aftrekken als ik gebruik maak van een online notaris?

Ja, ook als u gebruik maakt van een online notaris kunt u de notariskosten aftrekken van de belasting. Het is wel belangrijk dat de online notaris bevoegd is om aktes op te maken en dat u een factuur ontvangt voor de gemaakte notariskosten.

Veelgestelde vragen over Notariskosten Aftrekbaar Belasting

1. Zijn alle notariskosten aftrekbaar van de belasting?

Nee, alleen notariskosten die gemaakt zijn voor bepaalde doeleinden zijn aftrekbaar van de belasting. Dit zijn onder andere kosten voor de aankoop of verkoop van een woning, het opstellen van een testament en huwelijkse voorwaarden.

2. Kan ik notariskosten aftrekken als ik een woning verkoop?

Nee, notariskosten voor de verkoop van een woning zijn niet aftrekbaar van de belasting. Alleen kosten voor de aankoop van een woning zijn aftrekbaar.

3. Hoeveel kan ik maximaal aftrekken voor notariskosten?

Het maximale bedrag dat u kunt aftrekken voor notariskosten verschilt per jaar. Voor 2021 is dit bedrag vastgesteld op €1.087.

4. Moet ik bewijsstukken aanleveren voor de aftrekbaarheid van notariskosten?

Ja, het is belangrijk om bewijsstukken aan te leveren voor de aftrekbaarheid van notariskosten. Dit kan bijvoorbeeld een factuur van de notaris zijn.

5. Kan ik notariskosten aftrekken als ik gebruik maak van een buitenlandse notaris?

Nee, notariskosten gemaakt bij een buitenlandse notaris zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Jaar Maximaal aftrekbaar bedrag
2021 €1.087
2020 €1.071
2019 €1.071