Notaris Kosten Aankoop Garage

Wat zijn de kosten voor het kopen van een garage met behulp van een notaris?

Wanneer u een garage wilt kopen in Nederland, heeft u een notaris nodig om de juridische aspecten van de transactie te regelen. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor het gebruik van een notaris bij de aankoop van een garage.

 • Notariskosten: gemiddeld €500 – €1000
 • Kadastrale kosten: €100 – €150
 • BTW: 21% van de notariskosten
 • Inschrijvingskosten Kadaster: €26,50
 • Overige kosten, zoals administratiekosten en eventuele reiskosten van de notaris, variëren per notariskantoor.

Deze kosten zijn een indicatie en kunnen per notariskantoor verschillen. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren, zodat u een goed beeld krijgt van de kosten voor uw specifieke situatie.

Wat doet een notaris bij de aankoop van een garage?

Een notaris heeft verschillende taken bij de aankoop van een garage. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste taken:

 • Opstellen van de koopakte: de notaris stelt de koopakte op waarin alle afspraken tussen de koper en verkoper worden vastgelegd.
 • Controle van eigendomsakte: de notaris controleert of de verkoper daadwerkelijk eigenaar is van de garage en of er geen belemmeringen zijn voor de verkoop.
 • Inschrijving bij het Kadaster: de notaris zorgt ervoor dat de koopakte wordt ingeschreven bij het Kadaster, zodat de aankoop officieel wordt geregistreerd.
 • Overdracht van gelden: de notaris zorgt ervoor dat de koopsom en eventuele bijkomende kosten worden betaald aan de verkoper.

Waarom zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een notaris?

Een notaris is een onafhankelijke en onpartijdige juridische dienstverlener die ervoor zorgt dat alle juridische aspecten van de aankoop van een garage correct worden afgehandeld. De kosten die een notaris in rekening brengt, zijn voor zijn diensten en het waarborgen van de juridische zekerheid van de transactie.

Zijn er manieren om te besparen op de kosten van een notaris?

Ja, er zijn een aantal manieren om te besparen op de kosten van een notaris bij de aankoop van een garage:

 • Vergelijk offertes: vraag bij verschillende notariskantoren offertes op en vergelijk deze met elkaar. Zo kunt u de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.
 • Samen met anderen een notaris inschakelen: als u samen met anderen een garage koopt, kunt u de kosten delen door samen één notaris in te schakelen.
 • Vraag naar een all-in tarief: sommige notariskantoren bieden een all-in tarief aan, waarbij alle kosten voor de notaris en het Kadaster zijn inbegrepen.

Wat gebeurt er als ik de kosten van de notaris niet kan betalen?

Als u de kosten van de notaris niet kunt betalen, is het verstandig om contact op te nemen met het notariskantoor. In sommige gevallen is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Het is belangrijk om hierover afspraken te maken voordat u het koopcontract tekent.

FAQ – Veelgestelde vragen over Notaris Kosten Aankoop Garage

1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de aankoop van een garage?

Ja, in Nederland is het verplicht om een notaris in te schakelen bij de aankoop van een garage. Dit is om de juridische aspecten van de transactie te waarborgen.

2. Kan ik zelf een notaris kiezen?

Ja, u kunt zelf een notaris kiezen. Het is verstandig om verschillende notariskantoren te vergelijken voordat u een keuze maakt.

3. Kan ik de notariskosten meefinancieren in mijn hypotheek?

Nee, de notariskosten voor de aankoop van een garage kunnen niet worden meegenomen in de hypotheek. U zult deze kosten zelf moeten betalen.

4. Moet ik ook overdrachtsbelasting betalen bij de aankoop van een garage?

Nee, overdrachtsbelasting is alleen van toepassing bij de aankoop van een woning, niet bij de aankoop van een garage.

5. Kan ik de notariskosten aftrekken van de belasting?

Nee, de notariskosten voor de aankoop van een garage zijn niet aftrekbaar van de belasting. U kunt wel eventueel de kosten voor de hypotheekakte aftrekken.