Notaris Kosten Aankoop Bouwgrond

Kosten voor het kopen van bouwgrond bij de notaris

Als u van plan bent om bouwgrond te kopen in Nederland, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die verbonden zijn aan het inschakelen van een notaris. De notaris speelt een cruciale rol bij het aankoopproces en is verantwoordelijk voor het opstellen en controleren van de benodigde juridische documenten. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor het inschakelen van een notaris voor de aankoop van bouwgrond in Nederland.

Kosten voor de notaris

 • Notariskosten voor het opstellen van de koopakte: gemiddeld €500 – €1000
 • Notariskosten voor het inschrijven van de koopakte bij het Kadaster: gemiddeld €100 – €200
 • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte (indien van toepassing): gemiddeld €500 – €1000
 • Notariskosten voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster: gemiddeld €100 – €200
 • Notariskosten voor het opstellen van eventuele volmachten: gemiddeld €100 – €200
 • Notariskosten voor het opstellen van eventuele leverings- en/of hypotheekakten in een andere taal: gemiddeld €200 – €400

Let op: deze kosten zijn slechts indicaties en kunnen variëren per notariskantoor en per situatie. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en de tarieven te vergelijken.

Notariskosten bij aankoop van bouwgrond in een nieuwbouwproject

Als u bouwgrond koopt in een nieuwbouwproject, kunnen de notariskosten hoger uitvallen. Dit komt doordat de notaris ook verantwoordelijk is voor het opstellen van de splitsingsakte en het regelen van de overdracht van de gemeenschappelijke delen van het project. Gemiddeld kunt u rekenen op een totaalbedrag van €1500 – €2000 aan notariskosten bij aankoop van bouwgrond in een nieuwbouwproject.

FAQ over notariskosten bij aankoop van bouwgrond

 1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de aankoop van bouwgrond?
 2. Ja, het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de aankoop van bouwgrond in Nederland. De notaris is verantwoordelijk voor het opstellen en controleren van de juridische documenten en het inschrijven van de koopakte bij het Kadaster.

 3. Kan ik zelf een notaris kiezen?
 4. Ja, u kunt zelf een notaris kiezen. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en de tarieven te vergelijken.

 5. Zijn de notariskosten aftrekbaar?
 6. Nee, de notariskosten zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

 7. Moet ik ook notariskosten betalen als ik bouwgrond schenk of erfpacht uitgeef?
 8. Ja, ook bij schenking of erfpacht van bouwgrond zijn notariskosten verschuldigd. De hoogte van deze kosten kan variëren per situatie.

 9. Kan ik onderhandelen over de notariskosten?
 10. Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de notariskosten. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en de tarieven te vergelijken.

Meer informatie over notariskosten bij aankoop van bouwgrond

Voor meer informatie over notariskosten bij aankoop van bouwgrond kunt u terecht op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB): www.notaris.nl/kostennotaris. Hier vindt u ook een handige rekentool waarmee u een schatting kunt maken van de totale kosten voor uw specifieke situatie.

Daarnaast kunt u ook altijd contact opnemen met een notariskantoor bij u in de buurt voor meer informatie en advies op maat.