Notaris Akte Van Erfrecht Kosten

De Kosten van een Notaris Akte van Erfrecht

Als u te maken krijgt met het overlijden van een dierbare, komt er veel op u af. Naast alle emoties moet er ook nog van alles geregeld worden, waaronder de afwikkeling van de erfenis. Een belangrijk onderdeel hiervan is de notaris akte van erfrecht. Maar wat zijn eigenlijk de kosten hiervan? En wat houdt zo’n akte precies in? In dit artikel geven we u alle informatie die u nodig heeft.

Wat is een Notaris Akte van Erfrecht?

Een notaris akte van erfrecht is een officieel document dat opgesteld wordt door een notaris. Het is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn en wie de bevoegdheid heeft om de erfenis af te wikkelen. Ook worden hierin de rechten en plichten van de erfgenamen vastgelegd. Deze akte is nodig om bijvoorbeeld de bankrekeningen van de overledene te kunnen blokkeren en om de erfenis te verdelen.

Wat zijn de kosten van een Notaris Akte van Erfrecht?

De kosten van een notaris akte van erfrecht verschillen per notariskantoor en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de erfenis en het aantal erfgenamen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1000. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren, zodat u een goed beeld heeft van de kosten.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Naast de kosten voor de notaris akte van erfrecht, kunnen er ook nog andere kosten zijn waar u rekening mee moet houden. Zo rekent de notaris vaak ook administratiekosten en kosten voor het inschrijven van de akte in het Centraal Testamentenregister. Ook kunnen er kosten zijn voor het opvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister of het Kadaster.

Kan ik de kosten van een Notaris Akte van Erfrecht aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten van een notaris akte van erfrecht zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunt u eventueel gebruik maken van de vrijstelling voor erfbelasting, afhankelijk van de hoogte van de erfenis en uw relatie tot de overledene.

Wat als ik de kosten van een Notaris Akte van Erfrecht niet kan betalen?

Als u de kosten van een notaris akte van erfrecht niet kunt betalen, kunt u bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. Deze bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Ook kunt u eventueel een betalingsregeling treffen met de notaris.

Veelgestelde vragen over Notaris Akte van Erfrecht Kosten

 • Wat is een notaris akte van erfrecht?
  Een notaris akte van erfrecht is een officieel document waarin staat wie de erfgenamen zijn en wie de bevoegdheid heeft om de erfenis af te wikkelen.
 • Hoeveel kost een notaris akte van erfrecht gemiddeld?
  De kosten van een notaris akte van erfrecht liggen gemiddeld tussen de €500 en €1000.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
  Ja, naast de kosten voor de notaris akte van erfrecht kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals administratiekosten en kosten voor het inschrijven van de akte in het Centraal Testamentenregister.
 • Kan ik de kosten van een notaris akte van erfrecht aftrekken van de belasting?
  Nee, deze kosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.
 • Wat als ik de kosten niet kan betalen?
  Als u de kosten niet kunt betalen, kunt u bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente of een betalingsregeling treffen met de notaris.
Notaris Akte van Erfrecht Kosten Gemiddelde kosten
Notaris akte van erfrecht €500 – €1000
Administratiekosten varieert per notariskantoor
Inschrijving in Centraal Testamentenregister €122
Uittreksels uit bevolkingsregister of Kadaster varieert per aanvraag