Notaris Aftrekbare Kosten

Notaris Kosten Aftrekbaar: Alles wat u moet weten

Notaris kosten kunnen aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte in Nederland. Maar wat zijn deze kosten precies en hoeveel kunt u aftrekken? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft over notaris kosten aftrekbaar in Nederland.

Een notaris is een onafhankelijke juridische professional die bevoegd is om officiële documenten te ondertekenen en te bekrachtigen. In Nederland is een notaris verplicht bij bepaalde juridische zaken, zoals het opstellen van een testament, huwelijkse voorwaarden, en het kopen of verkopen van een huis. De kosten voor deze diensten kunnen aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte.

Welke notaris kosten zijn aftrekbaar?

Niet alle kosten die u maakt bij een notaris zijn aftrekbaar. Alleen de kosten voor diensten die betrekking hebben op uw persoonlijke situatie en die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van een hypotheek of het regelen van uw nalatenschap zijn aftrekbaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Opstellen van een testament
  • Huwelijkse voorwaarden
  • Schenkingsakte
  • Verklaring van erfrecht
  • Akte van verdeling

Let op: de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract zijn niet aftrekbaar.

Hoeveel kunt u aftrekken?

De hoogte van het bedrag dat u kunt aftrekken is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In de meeste gevallen kunt u 40% van de notaris kosten aftrekken bij uw belastingaangifte. Dit betekent dat u 40% van de kosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Het maximale bedrag dat u kunt aftrekken is € 1.500 per jaar.

Waar kunt u de aftrekpost invullen bij uw belastingaangifte?

U kunt de aftrekpost voor notaris kosten invullen bij de rubriek ‘Hypotheekrente en andere financiële verplichtingen’ in uw belastingaangifte. Hier vult u de totale kosten in die u heeft gemaakt bij de notaris. Het bedrag dat u kunt aftrekken wordt automatisch berekend door de Belastingdienst.

Wanneer kunt u de aftrekpost invullen?

U kunt de aftrekpost voor notaris kosten invullen bij uw belastingaangifte in het jaar waarin u de kosten heeft gemaakt. Dit kan dus ook als u in hetzelfde jaar nog geen hypotheek heeft afgesloten of een huis heeft gekocht of verkocht. Let op: als u een huis heeft gekocht of verkocht in het voorgaande jaar, dan kunt u de kosten niet meer aftrekken bij uw belastingaangifte van het huidige jaar.

Wat moet u meenemen naar de notaris?

Als u een afspraak heeft bij de notaris, is het belangrijk dat u de volgende documenten meeneemt:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Akte van levering (bij het kopen van een huis)
  • Hypotheekakte (bij het afsluiten van een hypotheek)
  • Eventuele andere benodigde documenten, afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Dienst Gemiddelde kosten
Opstellen van een testament € 300 – € 500
Huwelijkse voorwaarden € 500 – € 1.000
Schenkingsakte € 300 – € 500
Verklaring van erfrecht € 500 – € 1.000
Akte van verdeling € 500 – € 1.000

Veelgestelde vragen over Notaris Kosten Aftrekbaar

1. Zijn alle kosten bij de notaris aftrekbaar?

Nee, alleen de kosten voor diensten die betrekking hebben op uw persoonlijke situatie en die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van een hypotheek of het regelen van uw nalatenschap zijn aftrekbaar. Kosten voor bijvoorbeeld een samenlevingscontract zijn niet aftrekbaar.

2. Hoeveel kan ik aftrekken van de notaris kosten?

U kunt 40% van de notaris kosten aftrekken bij uw belastingaangifte. Het maximale bedrag dat u kunt aftrekken is € 1.500 per jaar.

3. Kan ik de aftrekpost ook invullen als ik geen hypotheek heb afgesloten?

Ja, u kunt de aftrekpost invullen als u kosten heeft gemaakt bij de notaris voor het opstellen van bijvoorbeeld een testament of huwelijkse voorwaarden.

4. Moet ik iets meenemen naar de notaris?

Ja, u moet een geldig identiteitsbewijs meenemen en eventuele andere benodigde documenten, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

5. Kan ik de aftrekpost ook invullen als ik in het voorgaande jaar een huis heb gekocht of verkocht?

Nee, u kunt de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin u deze heeft gemaakt. Als u in het voorgaande jaar een huis heeft gekocht of verkocht, kunt u de kosten niet meer aftrekken bij uw belastingaangifte van het huidige jaar.