Notariële Akte Kosten

Wat zijn de kosten voor een notariële akte in Nederland?

Notariële aktes zijn juridische documenten die opgesteld worden door een notaris. Deze aktes zijn vaak nodig bij belangrijke gebeurtenissen, zoals het kopen van een huis, het oprichten van een bedrijf of het opstellen van een testament. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten voor een notariële akte in Nederland?

De kosten voor een notariële akte kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type akte en de complexiteit ervan. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende notariële aktes in Nederland:

 • Hypotheekakte: gemiddeld €500 – €1000
 • Koopakte: gemiddeld €500 – €1000
 • Oprichtingsakte BV: gemiddeld €500 – €1000
 • Testament: gemiddeld €300 – €600
 • Schenkingsakte: gemiddeld €300 – €600

Let op: dit zijn slechts schattingen en de daadwerkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de specifieke situatie en de tarieven van de notaris.

Extra kosten

Naast de kosten voor de notariële akte zelf, kunnen er ook nog extra kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan:

 • BTW: over de notariskosten wordt 21% BTW gerekend
 • Kadastrale kosten: voor inschrijving in het Kadaster worden kosten in rekening gebracht
 • Leges: sommige aktes moeten ook nog bij de gemeente worden ingeschreven, hiervoor worden leges berekend
 • Uittreksels: voor sommige aktes zijn uittreksels nodig, deze kosten gelden apart

Het is dus belangrijk om bij de notaris te informeren naar alle mogelijke extra kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom zijn notariële aktes zo duur?

De kosten voor een notariële akte kunnen voor sommige mensen hoog lijken, maar er zijn verschillende redenen waarom notarissen deze tarieven hanteren:

 • Wettelijke tarieven: notarissen zijn wettelijk verplicht om bepaalde tarieven te hanteren voor hun diensten
 • Verzekering en administratie: notarissen moeten zich verzekeren tegen eventuele fouten en hebben ook hoge administratieve kosten
 • Expertise: notarissen zijn juridische experts en hun diensten zijn dus van hoge kwaliteit

Daarnaast zijn notarissen onafhankelijk en onpartijdig, wat betekent dat ze geen belang hebben bij de inhoud van de akte en dus alleen de belangen van alle betrokken partijen behartigen.

FAQ

Hieronder beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen over de kosten voor notariële aktes:

1. Wat is het verschil tussen notariskosten en notariële aktekosten? Notariskosten zijn alle kosten die de notaris in rekening brengt, inclusief BTW en eventuele extra kosten. Notariële aktekosten zijn alleen de kosten voor de daadwerkelijke akte, exclusief BTW en extra kosten.
2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris? Nee, notaristarieven zijn wettelijk vastgesteld en mogen niet onderhandeld worden.
3. Kan ik een offerte opvragen bij verschillende notarissen? Ja, het is altijd verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen, zodat je de tarieven en eventuele extra kosten kunt vergelijken.
4. Zijn er manieren om te besparen op notariskosten? Ja, je kunt besparen op notariskosten door te kiezen voor een online notaris of door bepaalde taken zelf uit te voeren, zoals het opstellen van een conceptakte.
5. Moet ik de notariskosten meteen betalen? Ja, de notariskosten moeten meestal meteen na het passeren van de akte betaald worden. Sommige notarissen bieden wel de mogelijkheid om in termijnen te betalen.