Kosten Zorgvolmacht Bij Notaris

Kosten voor een Zorgvolmacht bij de Notaris

Wat is een zorgvolmacht?
Een zorgvolmacht is een notariële akte waarin iemand (de volmachtgever) een ander persoon (de gevolmachtigde) de bevoegdheid geeft om namens hem of haar beslissingen te nemen over financiële en persoonlijke zaken, wanneer de volmachtgever daar zelf niet meer toe in staat is.

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht bij de notaris?
De kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de tarieven van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150 en €500.

Welke kosten zijn inbegrepen in de prijs?
De kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht bij de notaris omvatten onder andere het opstellen van de akte, het bespreken van de inhoud met de volmachtgever en het registreren van de akte in het Centraal Testamentenregister.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
Naast de kosten voor het opstellen van de zorgvolmacht bij de notaris, kunnen er ook nog andere kosten bijkomen, zoals de kosten voor het inschrijven van de akte in het Centraal Levenstestamentenregister en eventuele kosten voor legalisatie van een handtekening.

Kan ik de kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris aftrekken van de belastingen?
Ja, de kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht bij de notaris zijn aftrekbaar van de belastingen als specifieke zorgkosten. Dit betekent dat u de kosten kunt opgeven als aftrekpost in uw belastingaangifte.

Wat beïnvloedt de kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris?

De kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals de complexiteit van de situatie, het uurtarief van de notaris en eventuele bijkomende kosten voor inschrijving en legalisatie.

Overzicht van de kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris

Notariskosten Gemiddelde prijs
Opstellen van de akte €150 – €500
Inschrijving in het Centraal Testamentenregister €13,50
Legaliseren van een handtekening €10 – €20 per handtekening

Veelgestelde vragen over kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris

 • Is het verplicht om een zorgvolmacht bij de notaris op te stellen?
  Nee, het is niet verplicht, maar het is wel sterk aan te raden om dit te doen. Alleen een notariële zorgvolmacht is rechtsgeldig en biedt de volmachtgever en de gevolmachtigde de nodige bescherming.
 • Kan ik de kosten voor een zorgvolmacht bij de notaris delen met de gevolmachtigde?
  Ja, dit is mogelijk. U kunt samen met de gevolmachtigde de kosten delen, maar u blijft wel beiden verantwoordelijk voor de volledige betaling.
 • Kan ik een zorgvolmacht ook zelf opstellen zonder notaris?
  Nee, een zorgvolmacht moet altijd via de notaris opgesteld worden om rechtsgeldig te zijn.
 • Kan ik een zorgvolmacht nog aanpassen nadat deze is opgesteld?
  Ja, het is mogelijk om een zorgvolmacht te wijzigen of in te trekken zolang de volmachtgever nog wilsbekwaam is. Dit kan ook via de notaris geregeld worden.
 • Kan ik een zorgvolmacht ook opstellen voor mijn partner of kinderen?
  Ja, u kunt een zorgvolmacht opstellen voor iedereen die u vertrouwt en die in staat is om uw belangen te behartigen wanneer u daartoe niet meer in staat bent.