Kosten Wilsverklaring Notaris

Kosten voor het opstellen van een Wilsverklaring bij de Notaris

Wat is een Wilsverklaring?

Een Wilsverklaring is een document waarin een persoon zijn of haar wensen en voorkeuren vastlegt voor het geval hij of zij in de toekomst wilsonbekwaam wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door dementie, een ongeluk of een andere medische reden. Een Wilsverklaring wordt ook wel een levenstestament genoemd.

Waarom is het opstellen van een Wilsverklaring belangrijk?

Het opstellen van een Wilsverklaring zorgt ervoor dat uw wensen en voorkeuren duidelijk zijn voor uw naasten en zorgverleners wanneer u niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Hierdoor voorkomt u dat er onenigheid ontstaat over uw zorg en vermogen en kunt u zelf de regie houden over uw leven.

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een Wilsverklaring bij de Notaris?

De kosten voor het opstellen van een Wilsverklaring bij de Notaris kunnen variëren, afhankelijk van uw specifieke wensen en situatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €250 en €500. Deze kosten zijn inclusief het opstellen van het document, het bespreken van uw wensen en het passeren van de akte.

Zijn er nog andere kosten verbonden aan een Wilsverklaring?

Ja, naast de kosten voor het opstellen van de Wilsverklaring bij de Notaris, kunnen er ook kosten zijn voor het inschrijven van de Wilsverklaring in het Centraal Levenstestamenten Register (CLTR). Dit is een register waarin alle levenstestamenten worden opgenomen, zodat deze altijd te raadplegen zijn door uw zorgverleners en naasten. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €12,50.

Kostenoverzicht Wilsverklaring bij de Notaris

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Opstellen Wilsverklaring €250 – €500
Inschrijven in CLTR €12,50

Veelgestelde vragen over Kosten Wilsverklaring Notaris

 • Is het verplicht om een Wilsverklaring bij de Notaris op te stellen?

  Nee, het is niet verplicht om een Wilsverklaring bij de Notaris op te stellen. U kunt ook zelf een Wilsverklaring opstellen en deze laten registreren bij de notaris of de gemeente. Echter, een Wilsverklaring bij de Notaris heeft als voordeel dat deze juridisch bindend is en dat de notaris u kan adviseren over uw wensen en voorkeuren.

 • Kan ik mijn Wilsverklaring bij de Notaris laten aanpassen?

  Ja, u kunt uw Wilsverklaring bij de Notaris altijd laten aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer uw persoonlijke situatie verandert of wanneer u andere wensen heeft. Het is verstandig om uw Wilsverklaring regelmatig te laten controleren en indien nodig aan te passen.

 • Kan ik mijn Wilsverklaring ook opstellen zonder tussenkomst van de Notaris?

  Ja, u kunt ook zelf een Wilsverklaring opstellen en deze laten registreren bij de notaris of de gemeente. Echter, een Wilsverklaring bij de Notaris heeft als voordeel dat deze juridisch bindend is en dat de notaris u kan adviseren over uw wensen en voorkeuren.

 • Hoe lang is een Wilsverklaring bij de Notaris geldig?

  Een Wilsverklaring bij de Notaris is geldig zolang u leeft en zelf in staat bent om uw beslissingen te nemen. Wanneer u wilsonbekwaam wordt, treedt de Wilsverklaring in werking en blijft deze geldig tot uw overlijden.

 • Kan ik mijn Wilsverklaring bij de Notaris laten inschrijven in het CLTR?

  Ja, het is mogelijk om uw Wilsverklaring bij de Notaris te laten inschrijven in het CLTR. Dit is echter niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om uw Wilsverklaring zelf te registreren bij de notaris of de gemeente.