Kosten Wijzigen Splitsingsakte

Wat zijn de kosten voor het wijzigen van een splitsingsakte?

Het wijzigen van een splitsingsakte is een belangrijke stap in het beheren van een appartementencomplex in Nederland. Het is echter ook een proces dat kosten met zich meebrengt. In dit artikel zullen we uitleggen wat de kosten zijn voor het wijzigen van een splitsingsakte en waar je rekening mee moet houden.

  • Notariskosten: Het wijzigen van een splitsingsakte moet worden gedaan door een notaris. De kosten hiervoor variëren tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de complexiteit van de wijzigingen.
  • Kadasterkosten: Naast de kosten voor de notaris, moet er ook rekening worden gehouden met de kosten voor het inschrijven van de gewijzigde splitsingsakte bij het Kadaster. Deze kosten bedragen ongeveer €150.
  • Advieskosten: Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een juridisch specialist of een notaris voordat je besluit om de splitsingsakte te wijzigen. Deze kosten kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €100 en €200 per uur.

Extra kosten

Naast de bovengenoemde kosten, kunnen er ook nog andere kosten verbonden zijn aan het wijzigen van een splitsingsakte:

  • Administratiekosten: Als de wijzigingen in de splitsingsakte worden gedaan op verzoek van een eigenaar, kan het zijn dat er administratiekosten worden gerekend door de Vereniging van Eigenaren (VvE).
  • Bouwkundige kosten: Als de wijzigingen in de splitsingsakte betrekking hebben op bouwkundige aanpassingen, kunnen er ook nog kosten zijn voor het inschakelen van een bouwkundige.
  • Leges: In sommige gemeenten moeten er leges worden betaald voor het indienen van een aanvraag voor het wijzigen van de splitsingsakte.

Veelgestelde vragen over kosten voor het wijzigen van een splitsingsakte

Wat is een splitsingsakte?

Een splitsingsakte is een notariële akte waarin de eigendom en het gebruik van een gebouw of complex wordt verdeeld in appartementsrechten. Dit is vaak het geval bij appartementencomplexen in Nederland.

Moet ik een notaris inschakelen voor het wijzigen van een splitsingsakte?

Ja, het wijzigen van een splitsingsakte moet worden gedaan door een notaris. Dit is wettelijk verplicht in Nederland.

Welke kosten zijn inbegrepen in de notariskosten voor het wijzigen van een splitsingsakte?

De notariskosten voor het wijzigen van een splitsingsakte omvatten het opstellen van de nieuwe akte, het inschrijven bij het Kadaster en eventuele advieskosten.

Kan ik de kosten voor het wijzigen van een splitsingsakte delen met de andere eigenaren in het complex?

Ja, als de wijzigingen in de splitsingsakte van belang zijn voor alle eigenaren in het complex, kunnen de kosten worden verdeeld onder de eigenaren. Dit moet worden besloten door de VvE.

Hoe lang duurt het voordat een gewijzigde splitsingsakte is ingeschreven bij het Kadaster?

Dit kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer 2-4 weken voordat de gewijzigde akte is ingeschreven bij het Kadaster.