Kosten Waarborgsom Notaris

Kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris

Wat is een Waarborgsom?

Een Waarborgsom, ook wel bekend als een borgsom, is een bedrag dat door de koper van een woning wordt betaald aan de verkoper als garantie voor de nakoming van de koopovereenkomst. Dit bedrag wordt gestort bij de notaris en wordt pas uitbetaald aan de verkoper wanneer alle voorwaarden in de koopovereenkomst zijn voldaan.

Wat zijn de kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris?

De kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de hoogte van het bedrag. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €250 en €500. Deze kosten worden meestal meegenomen in de totale kosten voor de overdracht van de woning.

Wat zijn de voordelen van het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris?

– Het biedt zekerheid voor zowel de koper als de verkoper
– Het voorkomt eventuele geschillen over de betaling van de koopsom
– Het zorgt voor een soepele overdracht van de woning

Wat zijn de nadelen van het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris?

– Het brengt extra kosten met zich mee
– Het kan een extra stap zijn in het koopproces
– Het bedrag wordt pas uitbetaald na volledige nakoming van de koopovereenkomst

Hoe wordt de Waarborgsom berekend?

De hoogte van de Waarborgsom wordt meestal bepaald in de koopovereenkomst en is vaak een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 10%. Dit bedrag wordt gestort bij de notaris en wordt daar bewaard totdat de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden.

Kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij verschillende Notarissen

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris, hebben we een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten bij verschillende notarissen in Nederland:

Notaris Gemiddelde kosten
Notaris A €250
Notaris B €300
Notaris C €350
Notaris D €400
Notaris E €450
Notaris F €500

Veelgestelde vragen over Kosten Waarborgsom Notaris

  • Moet ik altijd een Waarborgsom betalen bij de Notaris?
  • Nee, het is niet verplicht om een Waarborgsom te betalen. Het is echter wel gebruikelijk bij de aankoop van een woning.
  • Kan ik de Waarborgsom ook zelf beheren?
  • Ja, dit is mogelijk. In plaats van het bedrag te storten bij de notaris, kunt u er ook voor kiezen om het bedrag zelf te beheren. Dit wordt een bankgarantie genoemd.
  • Wat gebeurt er met de Waarborgsom als de koop niet doorgaat?
  • Als de koop niet doorgaat, wordt de Waarborgsom teruggestort aan de koper. Er kunnen echter wel kosten in rekening worden gebracht door de notaris voor het regelen van de Waarborgsom.
  • Kan ik de hoogte van de Waarborgsom zelf bepalen?
  • Ja, u kunt in overleg met de verkoper de hoogte van de Waarborgsom bepalen. Het is wel gebruikelijk dat dit een percentage is van de koopsom.

Hopelijk heeft dit artikel meer duidelijkheid gegeven over de kosten voor het regelen van een Waarborgsom bij de Notaris. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in uw budget bij het kopen van een woning. Neem voor specifieke kosten contact op met een notaris bij u in de buurt.