Kosten Voogdij Notaris

Wat zijn de kosten van een voogdij notaris in Nederland?

Voogdij notaris kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de tarieven van de notaris. Over het algemeen liggen de kosten voor een voogdij notaris tussen de €500 en €1500. Deze kosten zijn inclusief BTW en eventuele bijkomende kosten, zoals kosten voor het inschrijven van aktes in het Centraal Testamentenregister.

De tarieven van een notaris worden bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze tarieven zijn vastgesteld om de consument te beschermen tegen te hoge kosten en om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Het is echter aan de notaris om zijn eigen tarieven te bepalen binnen deze richtlijnen.

Wat is het verschil tussen een voogdij notaris en een gewone notaris?

Een voogdij notaris is gespecialiseerd in het opstellen van aktes en testamenten met betrekking tot voogdij. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van een voogd voor minderjarige kinderen of het vastleggen van de wensen van de ouder(s) met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen in geval van overlijden. Een gewone notaris houdt zich bezig met een breder scala aan notariële diensten, zoals het opstellen van huwelijkse voorwaarden, het oprichten van een BV, en het afhandelen van nalatenschappen.

Hoeveel tijd kost het om een voogdij akte op te stellen?

De tijd die een voogdij notaris nodig heeft om een akte op te stellen, kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de snelheid waarmee alle benodigde informatie wordt aangeleverd. Over het algemeen kan worden gezegd dat het opstellen van een voogdij akte enkele weken tot enkele maanden in beslag kan nemen.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor de voogdij notaris, kunnen er ook nog andere kosten zijn waar u rekening mee moet houden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u kosten moet betalen voor het inschrijven van de akte in het Centraal Testamentenregister of voor eventuele legalisaties van documenten. Deze kosten verschillen per notaris en per situatie.

Is het mogelijk om de kosten voor een voogdij notaris te verlagen?

Het is mogelijk om de kosten voor een voogdij notaris te verlagen door te kiezen voor een goedkopere notaris of door te onderhandelen over de tarieven. Daarnaast kunt u ook besparen op kosten door alle benodigde informatie en documenten zo compleet en duidelijk mogelijk aan te leveren, zodat de notaris minder tijd hoeft te besteden aan uw zaak.

Veelgestelde vragen over Kosten Voogdij Notaris

 • Wat is een voogdij notaris?
  Een voogdij notaris is een notaris die gespecialiseerd is in het opstellen van aktes en testamenten met betrekking tot voogdij.
 • Wat zijn de kosten voor een voogdij notaris?
  De kosten voor een voogdij notaris liggen over het algemeen tussen de €500 en €1500, afhankelijk van verschillende factoren.
 • Hoe lang duurt het om een voogdij akte op te stellen?
  De tijd die een voogdij notaris nodig heeft om een akte op te stellen kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
  Naast de kosten voor de voogdij notaris, kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals kosten voor het inschrijven van aktes in het Centraal Testamentenregister.
 • Kan ik de kosten voor een voogdij notaris verlagen?
  Ja, u kunt besparen op kosten door te kiezen voor een goedkopere notaris, te onderhandelen over de tarieven en alle benodigde informatie en documenten zo compleet mogelijk aan te leveren.
Type akte Gemiddelde kosten
Voogdij akte €500 – €1500
Testament €300 – €1000
Huwelijkse voorwaarden €500 – €1500
Nalatenschap €1000 – €2500

Let op: dit zijn gemiddelde kosten en kunnen verschillen per notaris en per situatie. Voor een exacte prijsopgave kunt u het beste contact opnemen met een voogdij notaris.

Meer informatie over voogdij notarissen en de tarieven kunt u vinden op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Disclaimer: De informatie in dit artikel is gebaseerd op algemene kennis en kan niet worden beschouwd als juridisch advies. Voor specifieke vragen en advies raden wij u aan om contact op te nemen met een voogdij notaris.