Kosten Verklaring Erfrecht Notaris

Wat zijn de Kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de Notaris?

Een Verklaring van Erfrecht is een belangrijk document bij het afhandelen van een erfenis in Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor het opstellen van zo’n verklaring door een notaris? Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris in Nederland.

Een Verklaring van Erfrecht is een document dat wordt opgesteld door een notaris om de erfgenamen van een overleden persoon aan te wijzen. Dit document is nodig om de erfenis te kunnen verdelen en om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot bankrekeningen en andere bezittingen van de overledene. De kosten voor het opstellen van een Verklaring van Erfrecht verschillen per notaris en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de erfenis en de tarieven van de notaris.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de Notaris?

De gemiddelde kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris liggen tussen de €500 en €1000. Dit is inclusief btw en de kosten voor het inschrijven van de Verklaring van Erfrecht in het Centraal Testamentenregister. De exacte kosten kunnen echter verschillen per notaris en per situatie.

Welke factoren beïnvloeden de kosten voor een Verklaring van Erfrecht?

De kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De complexiteit van de erfenis: hoe meer erfgenamen en bezittingen er zijn, hoe meer werk de notaris heeft en hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Het tarief van de notaris: iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus het loont om verschillende notarissen te vergelijken.
 • De benodigde documenten: soms zijn er extra documenten nodig, zoals een verklaring van erfrecht uit het buitenland, wat de kosten kan verhogen.
 • Eventuele extra diensten: sommige notarissen bieden extra diensten aan, zoals het begeleiden van de verdeling van de erfenis, wat de kosten kan verhogen.

Kan ik de kosten voor een Verklaring van Erfrecht aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunnen de erfgenamen de kosten opnemen in de aangifte erfbelasting, waardoor ze minder erfbelasting hoeven te betalen.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het afhandelen van een erfenis?

Ja, naast de kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het afhandelen van een erfenis, zoals:

 • Erfbelasting: als erfgenamen moeten jullie mogelijk erfbelasting betalen over de erfenis.
 • Notariskosten voor het opstellen van een testament of het verdelen van de erfenis.
 • Kosten voor het inschrijven van de Verklaring van Erfrecht in het Centraal Testamentenregister.
 • Eventuele kosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht uit het buitenland.

Veelgestelde Vragen over Kosten Verklaring Erfrecht Notaris

 1. Wat is een Verklaring van Erfrecht?
 2. Een Verklaring van Erfrecht is een document dat wordt opgesteld door een notaris om de erfgenamen van een overleden persoon aan te wijzen.

 3. Hoeveel kost een Verklaring van Erfrecht bij de notaris gemiddeld?
 4. De gemiddelde kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris liggen tussen de €500 en €1000.

 5. Kan ik de kosten voor een Verklaring van Erfrecht aftrekken van de belasting?
 6. Nee, de kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn niet aftrekbaar van de belasting.

 7. Welke factoren beïnvloeden de kosten voor een Verklaring van Erfrecht?
 8. De kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de erfenis en het tarief van de notaris.

 9. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het afhandelen van een erfenis?
 10. Ja, naast de kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het afhandelen van een erfenis, zoals erfbelasting en notariskosten.