Kosten Overschrijven Huis Notaris

Kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris

Wanneer je een huis koopt of verkoopt, is het verplicht om de eigendomsoverdracht te laten plaatsvinden bij een notaris. Dit proces wordt ook wel het overschrijven van een huis genoemd. Maar wat zijn eigenlijk de kosten die hiermee gemoeid zijn? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris.

Het overschrijven van een huis bij de notaris brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de waarde van het huis, de notaris waar je voor kiest en de specifieke diensten die je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris in Nederland.

Geschatte kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris

Notarisdienst Geschatte kosten
Overschrijven van een huis €500 – €1500
Hypotheekakte €500 – €1000
Kadastrale kosten €200 – €500
BTW 21% van de notariskosten

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris kunnen verschillen per notaris. Het is daarom verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Op deze manier kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor jouw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen over de kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris

 • Wat zijn de kadastrale kosten?
  De kadastrale kosten zijn de kosten die de notaris in rekening brengt voor het inschrijven van de eigendomsoverdracht in het Kadaster. Dit is verplicht bij het overschrijven van een huis.
 • Kan ik onderhandelen over de notariskosten?
  Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de notariskosten. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat goedkoop niet altijd de beste optie is. Kies altijd voor een betrouwbare notaris met goede referenties.
 • Moet ik BTW betalen over de notariskosten?
  Ja, over de notariskosten wordt 21% BTW gerekend.
 • Kan ik de notariskosten meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, het is mogelijk om de notariskosten mee te financieren in je hypotheek. Dit kan echter wel invloed hebben op je maximale hypotheekbedrag.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
  Ja, naast de kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris, kunnen er ook nog andere kosten zijn zoals taxatiekosten, advieskosten en eventuele makelaarskosten. Het is verstandig om hier vooraf duidelijkheid over te krijgen.

Hopelijk heb je nu een beter inzicht gekregen in de kosten voor het overschrijven van een huis bij de notaris. Vergeet niet om goed te vergelijken en te kiezen voor een betrouwbare notaris met goede referenties. Zo kun je met een gerust hart de eigendomsoverdracht van je nieuwe huis laten plaatsvinden.