Kosten Overboeking Notaris Aftrekbaar

Notariskosten voor Overboeking: Wat zijn de kosten en zijn ze aftrekbaar?

Overboeking door een notaris

Een overboeking door een notaris is een veelvoorkomende dienst die wordt aangeboden door notariskantoren in Nederland. Hierbij wordt er een bedrag van de ene bankrekening naar de andere overgeboekt onder toezicht van een notaris. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij de aankoop of verkoop van een huis, het aflossen van een hypotheek of het verdelen van een erfenis.

De kosten van een overboeking door een notaris

De kosten voor een overboeking door een notaris kunnen variëren per notariskantoor en per type overboeking. Over het algemeen worden er kosten in rekening gebracht voor het opstellen van de akte en het uitvoeren van de overboeking. Daarnaast kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten en kosten voor het opvragen van documenten. Het is daarom altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren om zo een goed beeld te krijgen van de kosten.

Zijn de kosten voor een overboeking door een notaris aftrekbaar?

Ja, in sommige gevallen zijn de kosten voor een overboeking door een notaris aftrekbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een overboeking in verband met de aankoop of verkoop van een huis. De kosten kunnen dan worden opgevoerd als aftrekbare kosten voor de belastingaangifte. Het is altijd verstandig om dit te bespreken met uw notaris en/of belastingadviseur.

Veelgestelde vragen over kosten voor overboeking door een notaris

 • Zijn er verschillende tarieven voor overboekingen door een notaris?
  Ja, de tarieven kunnen verschillen per notariskantoor en per type overboeking.
 • Zijn de kosten voor een overboeking door een notaris altijd aftrekbaar?
  Nee, dit is afhankelijk van de situatie. In sommige gevallen zijn de kosten wel aftrekbaar, bijvoorbeeld bij een overboeking in verband met de aankoop of verkoop van een huis.
 • Kan ik onderhandelen over de kosten voor een overboeking door een notaris?
  Ja, het is altijd mogelijk om te onderhandelen over de kosten. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken.
 • Moet ik de kosten voor een overboeking door een notaris direct betalen?
  Dit kan per notariskantoor verschillen. Sommige kantoren vragen om een aanbetaling, terwijl andere kantoren pas na het afronden van de dienst de kosten in rekening brengen.
 • Kan ik de kosten voor een overboeking door een notaris meefinancieren in mijn hypotheek?
  Dit is mogelijk, maar dit moet wel vooraf worden besproken met uw hypotheekadviseur en notaris. Niet alle hypotheekverstrekkers staan dit toe.

Tarieven voor overboeking door een notaris

Type overboeking Gemiddelde kosten*
Aankoop of verkoop van een huis € 500 – € 1500
Aflossen van een hypotheek € 250 – € 500
Verdeling van een erfenis € 500 – € 1000

*Deze tarieven zijn slechts een indicatie en kunnen per notariskantoor verschillen. Vraag altijd een offerte op voor een exacte prijsopgave.

Conclusie

De kosten voor een overboeking door een notaris kunnen variëren per notariskantoor en per type overboeking. In sommige gevallen zijn deze kosten aftrekbaar bij de belastingaangifte. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en goed te informeren naar de mogelijkheden en kosten.