Kosten Notaris Zorgvolmacht

Wat zijn de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht?

Een Notaris Zorgvolmacht is een belangrijk document dat ervoor zorgt dat uw zaken goed geregeld zijn wanneer u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Maar wat zijn de kosten voor het opstellen van zo’n document door een notaris in Nederland?

Een Notaris Zorgvolmacht is een document waarin u iemand aanwijst die namens u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn door dementie, een ongeluk of een andere situatie waarin u niet meer wilsbekwaam bent. Het is dus een belangrijk document om te hebben en het opstellen ervan wordt gedaan door een notaris.

De kosten voor een Notaris Zorgvolmacht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van uw situatie en de tarieven van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150 en €500. Het is aan te raden om bij verschillende notarissen een offerte op te vragen, zodat u een goed beeld krijgt van de kosten en tarieven.

Wat beïnvloedt de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht?

 • Complexiteit van uw situatie
 • Aantal personen dat u wilt aanwijzen in de Zorgvolmacht
 • Aanvullende wensen, zoals het opstellen van een levenstestament
 • Tarieven van de notaris

Een Notaris Zorgvolmacht is een belangrijk document, maar de kosten kunnen voor sommige mensen een drempel zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze kosten te verlagen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een collectieve regeling via uw werkgever of een rechtsbijstandsverzekering. Ook kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op een vergoeding vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Wat is inbegrepen in de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht?

De kosten voor een Notaris Zorgvolmacht omvatten onder andere:

 • Het opstellen van het document door de notaris
 • Het bespreken van uw wensen en situatie met de notaris
 • Eventuele aanpassingen en controle van het document
 • Inschrijving van de Zorgvolmacht in het Centraal Levenstestamentenregister

De tarieven van een notaris zijn vrijgesteld van BTW, dus dit hoeft u niet nog eens extra te betalen.

Waarom is het verstandig om een Notaris Zorgvolmacht op te stellen?

Het opstellen van een Notaris Zorgvolmacht zorgt ervoor dat u zelf de regie houdt over wie er namens u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. Zo voorkomt u dat er onduidelijkheid ontstaat en dat er beslissingen worden genomen die niet in lijn zijn met uw wensen. Daarnaast geeft het u en uw naasten rust en zekerheid voor de toekomst.

Wat gebeurt er als ik geen Notaris Zorgvolmacht heb?

Wanneer u geen Notaris Zorgvolmacht heeft, kan er een bewindvoerder of mentor worden aangesteld door de rechter. Dit kan een familielid zijn, maar ook een onbekende persoon of een professionele bewindvoerder. Dit kan leiden tot onenigheid en onduidelijkheid over uw wensen en beslissingen die genomen worden. Daarnaast brengt het ook extra kosten met zich mee. Het is dus verstandig om zelf een Notaris Zorgvolmacht op te stellen.

Veelgestelde vragen over Kosten Notaris Zorgvolmacht

 1. Wat is een Notaris Zorgvolmacht?
 2. Een Notaris Zorgvolmacht is een document waarin u iemand aanwijst die namens u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent.

 3. Wat zijn de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht?
 4. De kosten voor een Notaris Zorgvolmacht liggen gemiddeld tussen de €150 en €500, afhankelijk van uw situatie en de tarieven van de notaris.

 5. Kan ik de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht verlagen?
 6. Ja, u kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een collectieve regeling via uw werkgever of een rechtsbijstandsverzekering. Ook kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op een vergoeding vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

 7. Wat is inbegrepen in de kosten voor een Notaris Zorgvolmacht?
 8. De kosten voor een Notaris Zorgvolmacht omvatten onder andere het opstellen van het document, bespreken van uw wensen en situatie, eventuele aanpassingen en controle, en inschrijving in het Centraal Levenstestamentenregister.

 9. Wat gebeurt er als ik geen Notaris Zorgvolmacht heb?
 10. Wanneer u geen Notaris Zorgvolmacht heeft, kan er een bewindvoerder of mentor worden aangesteld door de rechter. Dit kan leiden tot onenigheid en extra kosten. Het is dus verstandig om zelf een Notaris Zorgvolmacht op te stellen.