Kosten Notaris Per Uur

Wat kost een notaris per uur?

De kosten voor een notaris in Nederland zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het uurtarief van de notaris. Gemiddeld ligt het uurtarief van een notaris tussen de €150 en €250 per uur.

Een notaris is een juridisch specialist die bevoegd is om officiële documenten op te maken en te ondertekenen. Dit is vaak nodig bij belangrijke gebeurtenissen zoals het kopen van een huis, het opstellen van een testament of het oprichten van een bedrijf. De kosten voor een notaris kunnen hoog oplopen, maar het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten voordat je een notaris inschakelt.

Factoren die van invloed zijn op de kosten van een notaris

  • Soort dienst: de kosten voor een notaris kunnen variëren afhankelijk van de dienst die je nodig hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld lagere tarieven voor het opstellen van een samenlevingscontract dan voor het oprichten van een BV.
  • Complexiteit van de zaak: hoe ingewikkelder de zaak, hoe meer tijd de notaris kwijt zal zijn en dus hoe hoger de kosten zullen zijn.
  • Uurtarief: het uurtarief van een notaris kan verschillen per notariskantoor. Het is daarom verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt.
  • Extra kosten: naast het uurtarief kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht, zoals kantoorkosten, inschrijfkosten en BTW.

Overzicht van geschatte kosten per dienst

Dienst Geschatte kosten
Huis kopen €800 – €1500
Samenlevingscontract opstellen €500 – €1000
Testament opstellen €300 – €600
BV oprichten €1000 – €3000
Echtscheiding regelen €1500 – €3000

Veelgestelde vragen over kosten van een notaris

1. Hoeveel kost een notaris gemiddeld per uur?

Het gemiddelde uurtarief van een notaris ligt tussen de €150 en €250 per uur.

2. Zijn er extra kosten verbonden aan de diensten van een notaris?

Ja, naast het uurtarief kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht, zoals kantoorkosten en BTW.

3. Kan ik onderhandelen over de kosten van een notaris?

Ja, het is altijd mogelijk om te onderhandelen over de kosten met een notaris. Het is verstandig om van tevoren meerdere notarissen te vergelijken.

4. Moet ik BTW betalen over de kosten van een notaris?

Ja, over de diensten van een notaris wordt 21% BTW gerekend.

5. Zijn er mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij een notaris?

Nee, voor de diensten van een notaris is er geen mogelijkheid voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Wel kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de rechtsbijstandverzekering.