Kosten Notaris Partnerschapsvoorwaarden

Wat zijn de kosten van een notaris voor partnerschapsvoorwaarden?

Partnerschapsvoorwaarden zijn een belangrijk document voor stellen die een geregistreerd partnerschap aangaan in Nederland. Het is een overeenkomst waarin afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie en pensioen. Maar wat zijn de kosten van een notaris voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden?

  • De kosten van een notaris voor partnerschapsvoorwaarden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de afspraken en het tarief van de notaris.
  • Gemiddeld liggen de kosten voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden tussen de €500 en €1000.
  • Sommige notarissen hanteren een uurtarief, terwijl anderen een vast tarief rekenen. Het is daarom verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen.
  • Naast de kosten voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden, brengt de notaris ook kosten in rekening voor het inschrijven van de voorwaarden bij de gemeente. Dit bedrag ligt meestal tussen de €100 en €200.
  • De kosten van een notaris voor partnerschapsvoorwaarden zijn aftrekbaar van de belasting als deze gemaakt zijn voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Dit geldt niet voor samenlevingscontracten.

Wat is het verschil tussen partnerschapsvoorwaarden en een samenlevingscontract?

Partnerschapsvoorwaarden en een samenlevingscontract lijken op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Zo is een geregistreerd partnerschap een officiële juridische status, terwijl samenwonende stellen geen officiële status hebben. Ook zijn partnerschapsvoorwaarden alleen van toepassing op bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap zijn opgebouwd, terwijl een samenlevingscontract ook geldt voor bezittingen en schulden van voor het samenwonen.

Wat gebeurt er als er geen partnerschapsvoorwaarden worden opgesteld?

Als er geen partnerschapsvoorwaarden worden opgesteld, gelden automatisch de wettelijke regels voor geregistreerd partnerschap. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk zijn, tenzij er een uitsluitingsclausule is opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Ook zijn er bijvoorbeeld geen afspraken over alimentatie en pensioen gemaakt.

Is het mogelijk om partnerschapsvoorwaarden later te wijzigen?

Ja, het is mogelijk om partnerschapsvoorwaarden later te wijzigen. Hiervoor is wel een notariële akte nodig. Het is verstandig om de voorwaarden regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen, bijvoorbeeld bij veranderingen in de persoonlijke situatie of financiële situatie.

Zijn partnerschapsvoorwaarden verplicht?

Nee, partnerschapsvoorwaarden zijn niet verplicht bij een geregistreerd partnerschap. Het is wel aan te raden om deze op te stellen, zodat er duidelijke afspraken worden gemaakt en er geen misverstanden kunnen ontstaan. Ook kan het opstellen van partnerschapsvoorwaarden problemen voorkomen bij een eventuele scheiding.

Notariskantoor Tarief partnerschapsvoorwaarden Tarief inschrijving gemeente
Notariskantoor Amsterdam €500 – €900 €100
Notariskantoor Rotterdam €600 – €1000 €150
Notariskantoor Utrecht €550 – €950 €125

Veelgestelde vragen over kosten notaris partnerschapsvoorwaarden

1. Kan ik zelf partnerschapsvoorwaarden opstellen?
Ja, het is mogelijk om zelf partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Echter, voor een rechtsgeldige overeenkomst is een notariële akte nodig. Het is daarom aan te raden om een notaris in te schakelen.

2. Kan ik de kosten voor partnerschapsvoorwaarden delen met mijn partner?
Ja, het is mogelijk om de kosten voor partnerschapsvoorwaarden te delen met je partner. Dit kan bijvoorbeeld door de kosten elk voor de helft te betalen.

3. Kan ik mijn partnerschapsvoorwaarden laten registreren bij een andere notaris dan waar ik ze heb opgesteld?
Ja, het is mogelijk om de partnerschapsvoorwaarden te laten registreren bij een andere notaris dan waar ze zijn opgesteld. Dit kan handig zijn als je verhuist naar een andere regio.

4. Kan ik mijn partnerschapsvoorwaarden laten opstellen in een andere taal dan Nederlands?
Ja, het is mogelijk om partnerschapsvoorwaarden in een andere taal dan Nederlands op te stellen. Echter, voor een rechtsgeldige overeenkomst is een Nederlandse vertaling nodig.

5. Kan ik mijn partnerschapsvoorwaarden laten opstellen als ik al ben getrouwd?
Ja, het is mogelijk om partnerschapsvoorwaarden op te stellen als je al bent getrouwd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je later alsnog een geregistreerd partnerschap wilt aangaan.