Kosten Notaris Opstellen Samenlevingscontract

Wat zijn de Kosten voor het Opstellen van een Samenlevingscontract door een Notaris?

Een samenlevingscontract is een belangrijk juridisch document voor ongehuwde stellen die samenwonen in Nederland. Het is verstandig om dit contract door een notaris te laten opstellen om ervoor te zorgen dat alle afspraken en rechten goed worden vastgelegd. Maar wat zijn de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris?

Een notaris is een officiële en onafhankelijke juridische professional in Nederland die gespecialiseerd is in het opstellen en registreren van juridische documenten. Het opstellen van een samenlevingscontract is een van de diensten die een notaris aanbiedt. De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele geschatte prijzen voor het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris in Nederland:

 • Gemiddelde kosten: €250 – €500
 • Notariskosten: €150 – €300
 • Registratiekosten: €50 – €100
 • BTW: €50 – €100

Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen slechts een schatting zijn en kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het samenlevingscontract en de tarieven van de specifieke notaris. Het is altijd verstandig om van tevoren een offerte aan te vragen bij verschillende notarissen om een idee te krijgen van de kosten.

Wat is inbegrepen in de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris?

De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris omvatten verschillende diensten, zoals:

 • Het opstellen van het contract zelf
 • Het controleren van de identiteit en bevoegdheid van beide partijen
 • Het registreren van het contract bij de Belastingdienst
 • Het registreren van het contract bij de gemeente
 • Het opstellen van eventuele aanvullende documenten, zoals een testament

Deze kosten zijn inclusief BTW en registratiekosten. Let op dat sommige notarissen extra kosten in rekening kunnen brengen voor specifieke diensten, dus het is belangrijk om dit van tevoren te controleren.

Waarom is het de moeite waard om een notaris in te schakelen voor het opstellen van een samenlevingscontract?

Het opstellen van een samenlevingscontract door een notaris biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Een notaris is een juridisch expert en kan ervoor zorgen dat alle afspraken en rechten duidelijk en correct worden vastgelegd in het contract.
 • Een notaris kan helpen bij het oplossen van eventuele geschillen tussen beide partijen.
 • Een notaris kan het contract registreren bij de Belastingdienst en de gemeente, wat belangrijk is voor eventuele belastingvoordelen en erkenning van het partnerschap.
 • Een notaris kan ook aanvullende documenten opstellen, zoals een testament, om ervoor te zorgen dat beide partijen goed beschermd zijn in geval van overlijden.

Wanneer is het nodig om een samenlevingscontract op te stellen?

Het opstellen van een samenlevingscontract is niet verplicht voor ongehuwde stellen in Nederland. Het is echter wel aan te raden om dit te doen om duidelijke afspraken te maken over onder andere financiën, eigendommen en eventuele kinderen. Het is vooral belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen als beide partijen van plan zijn om samen een huis te kopen of als er kinderen in het spel zijn.

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een officieel erkende vorm van samenwonen in Nederland, vergelijkbaar met een huwelijk. Een samenlevingscontract is een privéovereenkomst tussen twee personen die samenwonen. Het belangrijkste verschil is dat bij een geregistreerd partnerschap de rechten en plichten van beide partners automatisch worden vastgelegd, terwijl bij een samenlevingscontract deze afspraken zelf moeten worden gemaakt en vastgelegd.

FAQ

1. Is het mogelijk om een samenlevingscontract op te stellen zonder tussenkomst van een notaris?

Het is mogelijk om een samenlevingscontract zelf op te stellen, maar dit wordt niet aangeraden. Een notaris kan ervoor zorgen dat alle afspraken en rechten correct worden vastgelegd en kan helpen bij eventuele geschillen.

2. Kan een samenlevingscontract worden aangepast na het opstellen?

Ja, een samenlevingscontract kan worden aangepast als beide partijen hiermee instemmen. Het is verstandig om deze wijzigingen ook weer door een notaris te laten registreren.

3. Moet een samenlevingscontract worden geregistreerd bij de gemeente?

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract te registreren bij de gemeente, maar het is wel aan te raden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor belastingvoordelen of erkenning van het partnerschap.

4. Kan een samenlevingscontract worden opgesteld voor onbepaalde tijd?

Ja, een samenlevingscontract kan voor onbepaalde tijd worden opgesteld, maar het is ook mogelijk om een einddatum op te nemen in het contract.

5. Kan een samenlevingscontract worden ontbonden?

Ja, een samenlevingscontract kan worden ontbonden als beide partijen hiermee instemmen. Het is verstandig om dit ook weer door een