Kosten Notaris Oprichting BV

Kosten Notaris bij Oprichting BV

Ben je van plan om een BV op te richten in Nederland? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van een notaris. Een notaris is namelijk verplicht bij de oprichting van een BV en deze kosten kunnen aardig oplopen. In dit artikel zullen we meer informatie geven over de kosten van een notaris bij het oprichten van een BV in Nederland.

Wat is een BV?

Een BV staat voor Besloten Vennootschap en is een veelvoorkomende rechtsvorm in Nederland. Het is een rechtspersoon waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen. Bij een BV is de aansprakelijkheid beperkt tot het vermogen van de onderneming, waardoor het een aantrekkelijke rechtsvorm is voor ondernemers.

Waarom is een notaris nodig bij de oprichting van een BV?

Een notaris is verplicht bij de oprichting van een BV omdat deze rechtsvorm notarieel moet worden vastgelegd in een notariële akte. Dit is een officieel document dat door de notaris wordt opgesteld en ondertekend. Hierin staan onder andere de statuten van de BV en de namen van de oprichters vermeld.

Wat zijn de kosten van een notaris bij oprichting van een BV?

De kosten van een notaris bij oprichting van een BV kunnen variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €500 en €1000. Dit is inclusief de kosten voor het opstellen van de notariële akte, inschrijving in het Handelsregister en de btw. Daarnaast kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht, zoals voor het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst of het begeleiden van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Wat zijn de bijkomende kosten bij oprichting van een BV?

Naast de kosten van een notaris zijn er ook nog andere kosten verbonden aan de oprichting van een BV, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (€50) en de publicatiekosten van de oprichting in de Staatscourant (€40). Daarnaast moet er ook een minimumkapitaal van €0,01 worden gestort op de bankrekening van de BV.

Is het mogelijk om te besparen op de kosten van een notaris bij oprichting van een BV?

Het is mogelijk om te besparen op de kosten van een notaris bij oprichting van een BV door offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf de statuten op te stellen en deze door een notaris te laten controleren en vastleggen in een notariële akte.

Veelgestelde vragen over Kosten Notaris Oprichting BV

 • Wat zijn de kosten van een notaris bij oprichting van een BV?
  De kosten van een notaris bij oprichting van een BV liggen gemiddeld tussen de €500 en €1000.
 • Zijn er nog andere kosten verbonden aan de oprichting van een BV?
  Ja, naast de kosten van een notaris zijn er ook nog andere kosten, zoals inschrijving bij de Kamer van Koophandel en publicatiekosten.
 • Kan ik besparen op de kosten van een notaris bij oprichting van een BV?
  Ja, door offertes te vergelijken en zelf de statuten op te stellen, kun je besparen op de kosten van een notaris bij oprichting van een BV.
 • Is een notaris altijd verplicht bij de oprichting van een BV?
  Ja, een notaris is verplicht omdat de oprichting van een BV notarieel moet worden vastgelegd in een notariële akte.
 • Wat is een notariële akte?
  Een notariële akte is een officieel document dat door de notaris wordt opgesteld en ondertekend en waarin onder andere de statuten van de BV en de namen van de oprichters worden vermeld.
Omschrijving Gemiddelde kosten
Opstellen notariële akte €500 – €1000
Inschrijving Handelsregister €50
Publicatiekosten Staatscourant €40
Minimumkapitaal BV €0,01