Kosten Notaris INVullen Erfbelasting

Kosten Notaris bij het Invullen van Erfbelasting

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting, ook wel bekend als successierecht, is een belasting die wordt geheven op de erfenis van een overleden persoon. Deze belasting moet worden betaald door de erfgenamen van de overledene.

Wanneer moet erfbelasting worden betaald?

Erfbelasting moet worden betaald binnen 8 maanden na het overlijden van de persoon. Als de aangifte niet op tijd wordt ingediend, kan er een boete worden opgelegd.

Wat is de rol van de notaris bij het invullen van erfbelasting?

De notaris speelt een belangrijke rol bij het invullen van erfbelasting. Hij of zij kan de erfgenamen adviseren over de hoogte van de erfbelasting en welke vrijstellingen er mogelijk zijn. Daarnaast kan de notaris ook helpen bij het opstellen van een testament om de erfbelasting te verminderen.

Wat zijn de kosten van een notaris bij het invullen van erfbelasting?

De kosten van een notaris bij het invullen van erfbelasting kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de situatie. Over het algemeen rekent een notaris een uurtarief tussen de €150 en €250 per uur. Daarnaast kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten en eventuele reiskosten.

Waar kan ik meer informatie vinden over erfbelasting en notariskosten?

Voor meer informatie over erfbelasting en notariskosten kunt u terecht op de website van de Belastingdienst en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Ook uw notaris kan u voorzien van specifiek advies voor uw situatie.

Notariskosten bij het Invullen van Erfbelasting

Bij het invullen van erfbelasting kunnen er verschillende notariskosten in rekening worden gebracht. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke kosten en tarieven.

 • Uurtarief: Zoals eerder vermeld, rekent een notaris meestal een uurtarief tussen de €150 en €250 per uur.
 • Administratiekosten: De notaris kan ook administratiekosten in rekening brengen voor het opstellen van de aangifte erfbelasting. Deze kosten variëren per notaris.
 • Reiskosten: Als de notaris bij u thuis komt voor het invullen van de erfbelasting, kunnen er ook reiskosten worden gerekend.
 • Overige kosten: Afhankelijk van uw situatie kunnen er ook nog andere kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het opstellen van een testament of een akte van verdeling.

Veelgestelde Vragen over Kosten Notaris bij het Invullen van Erfbelasting

 1. Moet ik altijd een notaris inschakelen voor het invullen van erfbelasting?
  Nee, het is niet verplicht om een notaris in te schakelen voor het invullen van erfbelasting. U kunt dit ook zelf doen of laten doen door een belastingadviseur. Echter, de notaris kan u wel voorzien van specifiek advies en u helpen bij het opstellen van een testament.
 2. Kan ik de kosten van een notaris aftrekken van de erfbelasting?
  Nee, de kosten van een notaris voor het invullen van erfbelasting zijn niet aftrekbaar van de erfbelasting.
 3. Kan ik onder de notariskosten uitkomen?
  In sommige gevallen kunt u onder de notariskosten uitkomen door een online testament op te stellen. Echter, dit is niet altijd mogelijk en het is altijd verstandig om advies te vragen aan een notaris.
 4. Kan de notaris mij helpen bij het besparen van erfbelasting?
  Ja, de notaris kan u adviseren over mogelijke vrijstellingen en andere manieren om de erfbelasting te verminderen.
 5. Moet ik mijn notaris betalen als ik niet tevreden ben over zijn of haar diensten?
  Als u niet tevreden bent over de diensten van uw notaris, kunt u een klacht indienen bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. U hoeft de notaris dan niet te betalen totdat de klacht is opgelost.