Kosten Notaris Huis Op Naam Zetten

Kosten Notaris bij het op naam zetten van een huis

Wat zijn de kosten voor het op naam zetten van een huis bij de notaris in Nederland?

De kosten voor het op naam zetten van een huis bij de notaris in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de waarde van het huis en de specifieke diensten die de notaris aanbiedt. Over het algemeen kunt u rekenen op een bedrag tussen de €500 en €1500.

Wat zijn de specifieke diensten die de notaris aanbiedt bij het op naam zetten van een huis?

De notaris kan verschillende diensten aanbieden bij het op naam zetten van een huis, zoals het opstellen van de koopakte, het uitvoeren van een eigendomsonderzoek, het inschrijven van de akte in het Kadaster en het regelen van de overdrachtsbelasting. De kosten voor deze diensten kunnen variëren en worden vaak apart in rekening gebracht.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het op naam zetten van een huis bij de notaris?

Ja, naast de kosten voor de diensten van de notaris kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals de kosten voor het opvragen van een hypotheekakte, de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte in het Kadaster en de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract of testament.

Kan ik de kosten voor de notaris bij het op naam zetten van een huis aftrekken van de belasting?

Ja, in sommige gevallen kunnen de kosten voor de notaris bij het op naam zetten van een huis worden afgetrokken van de belasting. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kosten voor de hypotheekakte en de kosten voor het inschrijven van de akte in het Kadaster. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie hierover.

Wat zijn de voordelen van het op naam zetten van een huis bij de notaris?

Het op naam zetten van een huis bij de notaris biedt verschillende voordelen, zoals juridische zekerheid, bescherming tegen eventuele claims van derden en een duidelijke eigendomsstructuur. Bovendien kan de notaris u adviseren over eventuele fiscale voordelen en zorgen voor een correcte afhandeling van alle juridische aspecten.

Notariskosten op naam zetten huis tabel

Dienst Kosten
Opstellen koopakte €500 – €1000
Eigendomsonderzoek €250 – €500
Inschrijving akte in Kadaster €100 – €200
Overdrachtsbelasting 2% van de koopsom
Hypotheekakte €500 – €1000
Inschrijving hypotheekakte in Kadaster €100 – €200
Samenlevingscontract €250 – €500
Testament €250 – €500

Veelgestelde vragen over kosten notaris huis op naam zetten

 • Wat is het verschil tussen de kosten voor de notaris en de overdrachtsbelasting bij het op naam zetten van een huis?
  De notariskosten zijn de kosten voor de diensten van de notaris, terwijl de overdrachtsbelasting een belasting is die u betaalt bij de aankoop van een huis. Deze belasting wordt berekend over de koopsom van het huis.
 • Kan ik onderhandelen over de kosten voor de notaris bij het op naam zetten van een huis?
  Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de kosten voor de notaris. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de notaris ook kosten maakt voor bijvoorbeeld het inschrijven van de akte in het Kadaster, die niet onderhandelbaar zijn.
 • Zijn er ook kosten verbonden aan het op naam zetten van een huis als ik al eigenaar ben?
  Ja, als u al eigenaar bent van een huis en dit op uw eigen naam wilt zetten, dan moet u alsnog notariskosten betalen. Dit komt omdat er een nieuwe akte moet worden opgesteld en ingeschreven in het Kadaster.
 • Kan ik de kosten voor de notaris bij het op naam zetten van een huis meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, u kunt de kosten voor de notaris meefinancieren in uw hypotheek. Dit betekent wel dat u meer rente betaalt over deze kosten, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
 • Zijn er ook kosten verbonden aan het op naam zetten van een huis als ik al een hypotheek heb?
  Ja, ook als u al een hypotheek heeft op uw huis en deze op uw eigen naam wilt zetten, moet u notariskosten betalen. Dit komt omdat er een nieuwe hypotheekakte moet worden opgesteld en ingeschreven in het Kadaster.