Kosten Notaris Huis Kopen

Wat zijn de kosten van een notaris bij het kopen van een huis?

Wanneer je een huis koopt in Nederland, is het verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen en passeren van de koopakte en het inschrijven van de hypotheekakte in het Kadaster. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een notaris bij het kopen van een huis?

  • De kosten van een notaris bij het kopen van een huis bestaan uit verschillende onderdelen, zoals de aktekosten, de inschrijvingskosten en de btw.
  • De aktekosten zijn het honorarium van de notaris voor het opstellen en passeren van de koopakte en de hypotheekakte. Dit bedrag is afhankelijk van de waarde van de woning en kan variëren tussen de €500 en €1500.
  • De inschrijvingskosten zijn de kosten die de notaris moet betalen aan het Kadaster voor het inschrijven van de aktes. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en bedragen €168,50 per akte.
  • Daarnaast brengt de notaris ook btw in rekening over de aktekosten en de inschrijvingskosten. Het btw-tarief is momenteel 21%.
Onderdeel Kosten
Aktekosten €500 – €1500
Inschrijvingskosten €168,50 per akte
Btw 21% over aktekosten en inschrijvingskosten

Veelgestelde vragen over kosten notaris huis kopen

1. Moet ik altijd btw betalen over de kosten van de notaris bij het kopen van een huis?

Ja, de notaris brengt altijd btw in rekening over de aktekosten en de inschrijvingskosten. Dit is wettelijk verplicht.

2. Kan ik onderhandelen over de aktekosten van de notaris?

Nee, de aktekosten zijn afhankelijk van de waarde van de woning en worden bepaald aan de hand van een wettelijk vastgesteld tarief.

3. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het inschakelen van een notaris?

Ja, naast de kosten voor het opstellen en passeren van de aktes en het inschrijven hiervan, brengt de notaris ook andere kosten in rekening, zoals kantoorkosten en kosten voor het opvragen van documenten.

4. Kan ik zelf een notaris kiezen bij het kopen van een huis?

Ja, je bent vrij om zelf een notaris te kiezen voor het opstellen en passeren van de aktes. Het is wel belangrijk om te controleren of de notaris is ingeschreven bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

5. Kan ik de kosten van de notaris meefinancieren in mijn hypotheek?

Nee, de kosten van de notaris vallen niet onder de hypotheek en moeten dus uit eigen middelen betaald worden.