Kosten Notaris Familiehypotheek

Wat zijn de kosten voor een Notaris bij een Familiehypotheek?

Een Familiehypotheek is een hypotheek die wordt afgesloten tussen familieleden onderling, zonder tussenkomst van een bank of andere geldverstrekker. Hierbij is het verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van de hypotheekakte. Maar wat zijn de kosten voor een notaris bij een Familiehypotheek?

De kosten voor een notaris bij een Familiehypotheek kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de tarieven van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1000. Het is daarom verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren, zodat u een goed beeld heeft van de kosten.

Wat is inbegrepen in de kosten?

 • Opstellen van de hypotheekakte
 • Inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster
 • Advies en begeleiding van de notaris
 • Eventuele bijkomende kosten, zoals leges en btw

Wat zijn bijkomende kosten?

Naast de kosten voor de notaris kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals leges en btw. Deze kosten verschillen per notariskantoor en zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Het is daarom verstandig om vooraf een duidelijk overzicht te vragen van alle bijkomende kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom is een notaris verplicht bij een Familiehypotheek?

Een notaris is verplicht bij een Familiehypotheek omdat deze hypotheekvorm valt onder de Wet op het notarisambt. Dit betekent dat de akte van de hypotheek door een notaris moet worden opgesteld en ingeschreven bij het Kadaster. Dit is een wettelijke verplichting om de hypotheek rechtsgeldig te maken.

Kan ik besparen op de kosten voor een notaris bij een Familiehypotheek?

Het is mogelijk om te besparen op de kosten voor een notaris bij een Familiehypotheek door vooraf offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast kunt u ook besparen door te kiezen voor een online notaris, die vaak lagere tarieven hanteert.

Veelgestelde vragen over Kosten Notaris Familiehypotheek

 1. Is een notaris verplicht bij een Familiehypotheek?
 2. Ja, een notaris is verplicht bij een Familiehypotheek omdat deze hypotheekvorm valt onder de Wet op het notarisambt.

 3. Hoeveel kost een notaris bij een Familiehypotheek gemiddeld?
 4. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de tarieven van de notaris.

 5. Kan ik besparen op de kosten voor een notaris bij een Familiehypotheek?
 6. Ja, door vooraf offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken of te kiezen voor een online notaris.

 7. Zijn er nog bijkomende kosten bij een notaris bij een Familiehypotheek?
 8. Ja, naast de kosten voor de notaris kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals leges en btw.

 9. Is het verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren?
 10. Ja, dit geeft u een goed beeld van de kosten en eventuele bijkomende kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.