Kosten Notaris Aankoop Nieuwbouw

Wat zijn de kosten van een notaris bij de aankoop van een nieuwbouwwoning?

De kosten van een notaris bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €800 en €1500.

Een notaris is een onmisbare schakel bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Nederland. Ze zorgen ervoor dat alle juridische zaken rondom de aankoop goed geregeld worden en dat de eigendomsoverdracht op een correcte manier verloopt. Maar wat zijn nu precies de kosten van een notaris bij de aankoop van een nieuwbouwwoning?

 • De notariskosten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning bestaan uit verschillende onderdelen, zoals de kosten voor de leveringsakte, de hypotheekakte, inschrijving in het Kadaster en btw.
 • De tarieven van een notaris zijn vrij, wat betekent dat zij zelf hun tarieven mogen bepalen. Hierdoor kunnen de kosten per notaris verschillen.
 • Het is gebruikelijk dat de koper de notariskosten betaalt, maar dit kan ook in overleg met de verkoper anders worden afgesproken.
 • Naast de notariskosten moet er ook rekening gehouden worden met bijkomende kosten, zoals de kosten voor een taxatierapport en de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte in het Kadaster.
 • De notariskosten kunnen ook hoger uitvallen als er bijzondere clausules of voorwaarden in de koopovereenkomst opgenomen moeten worden.

Wat is het verschil tussen de kosten voor de leveringsakte en de hypotheekakte?

De leveringsakte is de akte waarin de eigendomsoverdracht van de nieuwbouwwoning wordt vastgelegd. De hypotheekakte is de akte waarin de afspraken met betrekking tot de hypotheek worden vastgelegd. Beide aktes worden door de notaris opgesteld en ondertekend.

Wat is inbegrepen in de btw-kosten?

De btw-kosten zijn de kosten voor het opstellen van de aktes en het verlenen van de notariële diensten. Deze kosten worden belast met 21% btw.

Waarom is het inschrijven in het Kadaster belangrijk?

Het inschrijven van de eigendomsoverdracht en de hypotheekakte in het Kadaster is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de nieuwe eigenaar officieel geregistreerd wordt als eigenaar van de nieuwbouwwoning. Dit biedt bescherming tegen eventuele problemen in de toekomst, zoals bijvoorbeeld beslaglegging.

Wat gebeurt er als de koop van de nieuwbouwwoning niet doorgaat?

Als de koop van de nieuwbouwwoning niet doorgaat, bijvoorbeeld door een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst, dan worden de notariskosten niet in rekening gebracht. De notaris zal dan alleen de gemaakte kosten, zoals voor het opstellen van de aktes, in rekening brengen.

Onderdeel Gemiddelde kosten
Leveringsakte €500 – €1000
Hypotheekakte €500 – €1000
Inschrijving Kadaster €100 – €200
Btw 21% van totale kosten

Veelgestelde vragen over de kosten van een notaris bij de aankoop van een nieuwbouwwoning

 1. Moet ik de notariskosten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning altijd zelf betalen?
  Het is gebruikelijk dat de koper de notariskosten betaalt, maar dit kan ook in overleg met de verkoper anders worden afgesproken.
 2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris?
  Nee, de tarieven van een notaris zijn vrij en mogen niet onderhandeld worden.
 3. Moet ik rekening houden met bijkomende kosten?
  Ja, naast de notariskosten kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals voor een taxatierapport en het inschrijven van de hypotheekakte in het Kadaster.
 4. Kan ik de notariskosten meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, dit is mogelijk. Je kunt hiervoor het beste overleggen met je hypotheekadviseur.
 5. Wat gebeurt er als de koop van de nieuwbouwwoning niet doorgaat?
  Als de koop niet doorgaat, worden alleen de gemaakte kosten door de notaris in rekening gebracht.