Kosten Levering Notaris

Wat zijn de kosten voor levering bij de notaris?

De kosten voor levering bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de waarde van de woning, het aantal betrokken partijen en de complexiteit van de overdracht.

De leveringsakte is een belangrijk onderdeel van de overdracht van een woning en wordt opgesteld door de notaris. Hierin worden alle afspraken tussen de koper en verkoper vastgelegd en wordt de eigendomsoverdracht officieel gemaakt. De kosten voor deze dienst worden ook wel notariskosten genoemd.

De notariskosten voor de levering van een woning bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:

 • Opstellen van de leveringsakte
 • Inzage in het kadaster
 • Inschrijving van de akte in het kadaster
 • BTW
 • Eventuele bijkomende kosten, zoals administratiekosten en kadastrale kosten

Deze kosten worden meestal berekend aan de hand van een percentage van de waarde van de woning. In Nederland is dit percentage gemiddeld tussen de 1% en 2% van de koopsom. Daarnaast kunnen notarissen ook een vast tarief hanteren voor hun diensten.

Wat zijn de bijkomende kosten voor levering bij de notaris?

Naast de kosten voor de leveringsakte en de inschrijving in het kadaster, kunnen er nog bijkomende kosten zijn voor de levering bij de notaris. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Administratiekosten
 • Kadastrale kosten
 • Eventuele kosten voor het opvragen van documenten bij de gemeente
 • Eventuele kosten voor het opvragen van documenten bij de hypotheekverstrekker

Deze kosten kunnen per notaris verschillen en worden meestal apart vermeld op de factuur.

Kan ik de notariskosten voor levering van een woning aftrekken van de belasting?

Nee, de notariskosten voor de levering van een woning zijn niet aftrekbaar van de belasting. Deze kosten vallen onder de kosten koper en zijn voor rekening van de koper.

Kan ik onderhandelen over de notariskosten voor levering van een woning?

Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten voor de levering van een woning. Dit kan bijvoorbeeld door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en deze met elkaar te vergelijken. Let hierbij wel goed op dat alle benodigde diensten zijn inbegrepen in de offerte.

Kan ik zelf een notaris kiezen voor de levering van mijn woning?

Ja, als koper heb je de vrijheid om zelf een notaris te kiezen voor de levering van je woning. Het is wel verplicht om een notaris in te schakelen voor de overdracht van een woning.

Veelgestelde vragen over kosten levering notaris

 1. Wat zijn de kosten voor levering bij de notaris? De kosten voor levering bij de notaris kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de waarde van de woning en het aantal betrokken partijen.
 2. Wat zijn de bijkomende kosten voor levering bij de notaris? Naast de kosten voor de leveringsakte en inschrijving in het kadaster, kunnen er nog bijkomende kosten zijn zoals administratiekosten en kadastrale kosten.
 3. Kan ik de notariskosten voor levering van een woning aftrekken van de belasting? Nee, deze kosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.
 4. Kan ik onderhandelen over de notariskosten voor levering van een woning? Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten door offertes te vergelijken.
 5. Kan ik zelf een notaris kiezen voor de levering van mijn woning? Ja, als koper heb je de vrijheid om zelf een notaris te kiezen voor de levering van je woning.
Notariskosten Gemiddeld tarief
Opstellen leveringsakte 1% – 2% van de koopsom
Inzage in het kadaster €100 – €150
Inschrijving akte in het kadaster €150 – €200
BTW 21% van de totale kosten

Let op: deze tarieven zijn slechts een indicatie en kunnen per notaris verschillen. Vraag altijd een offerte op bij de notaris voor een exacte prijsopgave.