Kosten Legalisatie Handtekening Notaris

Kosten voor het Legaliseren van een Handtekening bij de Notaris

Wat is het legaliseren van een handtekening bij de notaris?

Het legaliseren van een handtekening bij de notaris is een officiële bevestiging dat de handtekening op een document echt is en door de persoon is gezet die beweert het te hebben gezet. Dit is vaak nodig voor belangrijke documenten zoals contracten, aktes en andere juridische stukken.

Wat zijn de kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris?

De kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en het type document. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €15 en €50 per handtekening. Dit kan ook hoger zijn als er extra stappen of documenten nodig zijn.

Zijn er extra kosten verbonden aan het legaliseren van een handtekening bij de notaris?

Ja, er kunnen extra kosten verbonden zijn aan het legaliseren van een handtekening bij de notaris. Zo kan er bijvoorbeeld een extra vergoeding worden gevraagd voor het opstellen van een verklaring van echtheid of het verstrekken van een kopie van het document.

Zijn er bepaalde documenten die meer kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris?

Ja, sommige documenten kunnen meer kosten met zich meebrengen voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij complexe of omvangrijke documenten, waarvoor meer tijd en moeite nodig is van de notaris.

Kan ik de kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris aftrekken van de belastingen?

Nee, de kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris kunnen niet worden afgetrokken van de belastingen. Deze kosten worden gezien als persoonlijke uitgaven en vallen niet onder de aftrekbare kosten.

Notariskosten voor het Legaliseren van een Handtekening

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het legaliseren van een handtekening bij de notaris, volgt hier een overzicht van de gemiddelde kosten per type document:

 • Contracten: tussen de €15 en €50 per handtekening
 • Aktes: tussen de €20 en €50 per handtekening
 • Testamenten: tussen de €30 en €50 per handtekening
 • Volmachten: tussen de €20 en €50 per handtekening
 • Overige documenten: tussen de €15 en €50 per handtekening

Het is altijd verstandig om vooraf bij de notaris te informeren naar de exacte kosten voor het legaliseren van een handtekening, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Veelgestelde Vragen over Kosten voor het Legaliseren van een Handtekening bij de Notaris

 • Moet ik persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris om mijn handtekening te laten legaliseren?
  Ja, u moet persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris om uw handtekening te laten legaliseren. Dit is nodig om uw identiteit te kunnen controleren en om te bevestigen dat u daadwerkelijk de handtekening heeft gezet.
 • Kan ik mijn handtekening ook laten legaliseren bij een andere instantie dan de notaris?
  Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om uw handtekening te laten legaliseren bij een andere instantie, zoals een ambassade of consulaat. Dit kan echter per land verschillen en het is altijd verstandig om dit vooraf te controleren.
 • Is het mogelijk om meerdere handtekeningen te laten legaliseren bij één bezoek aan de notaris?
  Ja, het is mogelijk om meerdere handtekeningen te laten legaliseren bij één bezoek aan de notaris. Hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn, afhankelijk van het aantal handtekeningen en het type document.
 • Kan ik mijn handtekening laten legaliseren als ik niet in Nederland woon?
  Ja, het is mogelijk om uw handtekening te laten legaliseren als u niet in Nederland woont. U kunt hiervoor terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont.
 • Kan ik mijn handtekening laten legaliseren als ik geen Nederlands paspoort heb?
  Ja, het is mogelijk om uw handtekening te laten legaliseren als u geen Nederlands paspoort heeft. U kunt hiervoor bij de notaris een geldig identiteitsbewijs laten zien, zoals een verblijfsvergunning of een buitenlands paspoort.