Kosten Inzages Notaris Aftrekbaar

Kosten voor Inzages bij de Notaris en de Aftrekbaarheid

Wilt u meer weten over de kosten voor inzages bij de notaris en of deze aftrekbaar zijn? Lees dan verder voor alle informatie die u nodig heeft.

De kosten voor inzages bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke diensten die u nodig heeft. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende notariële diensten in Nederland:

  • Opstellen van een testament: €300 – €600
  • Opstellen van een samenlevingscontract: €300 – €600
  • Opstellen van een huwelijkse voorwaarden: €300 – €600
  • Overdracht van een woning: €600 – €1000
  • Oprichting van een BV: €1000 – €2000

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten exclusief BTW zijn en dat notarissen vrij zijn om hun eigen tarieven te bepalen. Het is dus altijd verstandig om van tevoren een offerte op te vragen bij de notaris van uw keuze.

Is de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris veranderd sinds de invoering van de nieuwe belastingwet?

Nee, de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris is niet veranderd sinds de invoering van de nieuwe belastingwet in 2020. Dit betekent dat u nog steeds bepaalde kosten voor notariële diensten kunt aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Welke kosten voor inzages bij de notaris zijn aftrekbaar?

De kosten voor inzages bij de notaris die aftrekbaar zijn, zijn onder andere:

  • Kosten voor het opstellen van een testament
  • Kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract
  • Kosten voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden
  • Kosten voor het overdragen van een woning
  • Kosten voor het oprichten van een BV

Let op: deze kosten moeten wel gemaakt zijn voor uw eigen woning of voor uw onderneming. Kosten voor bijvoorbeeld een schenking of een erfenis zijn niet aftrekbaar.

Moet ik bewijsstukken aanleveren voor de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris?

Ja, het is belangrijk om bewijsstukken aan te leveren bij uw belastingaangifte om de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris te kunnen aantonen. Dit kunnen bijvoorbeeld facturen of betaalbewijzen zijn.

Kan ik de kosten voor inzages bij de notaris ook aftrekken als ik een ondernemer ben?

Ja, als ondernemer kunt u de kosten voor inzages bij de notaris aftrekken als zakelijke kosten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het oprichten van een BV of het opstellen van huwelijkse voorwaarden voor uw bedrijf.

Veelgestelde vragen over Kosten Inzages Notaris Aftrekbaar

Vraag Antwoord
Moet ik BTW betalen over de kosten voor inzages bij de notaris? Ja, de kosten voor inzages bij de notaris zijn exclusief BTW. Dit betekent dat u nog BTW moet betalen bovenop het genoemde bedrag.
Zijn er uitzonderingen op de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris? Ja, er zijn bepaalde kosten die niet aftrekbaar zijn, zoals kosten voor schenkingen en erfenissen. Raadpleeg de Belastingdienst voor een volledig overzicht.
Kan ik de kosten voor inzages bij de notaris ook aftrekken als ik geen eigen woning heb? Nee, de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris geldt alleen voor kosten die gemaakt zijn voor uw eigen woning of voor uw onderneming.
Kan ik de kosten voor inzages bij de notaris ook aftrekken als ik in het buitenland woon? Nee, de aftrekbaarheid van inzages bij de notaris geldt alleen voor inwoners van Nederland.
Zijn er nog andere kosten die ik kan aftrekken bij de notaris? Ja, naast de kosten voor inzages zijn er nog andere kosten die aftrekbaar kunnen zijn, zoals kosten voor hypotheekadvies en bemiddelingskosten bij de aankoop van een woning. Raadpleeg de Belastingdienst voor een volledig overzicht.

Hopelijk heeft dit artikel al uw vragen over de kosten voor inzages bij de notaris en de aftrekbaarheid ervan beantwoord. Vergeet niet om altijd goed te informeren bij uw notaris en de Belastingdienst om zeker te zijn van de juiste informatie.