Kosten BV Oprichten Notaris

Notariskosten voor het oprichten van een BV in Nederland

Wanneer u een BV wilt oprichten in Nederland, heeft u de diensten van een notaris nodig. De notaris is verantwoordelijk voor het juridisch correct oprichten van uw BV en het opstellen van de benodigde documenten. Maar wat zijn precies de kosten voor deze diensten? In dit artikel geven we u een overzicht van de geschatte kosten voor het oprichten van een BV met behulp van een notaris in Nederland.

Wat zijn de taken van een notaris bij het oprichten van een BV?

  • Opstellen van de oprichtingsakte van de BV
  • Inschrijven van de BV in het handelsregister van de Kamer van Koophandel
  • Opstellen van de statuten van de BV
  • Controleren van de identiteit en bevoegdheid van de oprichters en bestuurders
  • Verzorgen van de benodigde publicaties in de Staatscourant

Wat zijn de geschatte kosten voor het oprichten van een BV met behulp van een notaris?

De kosten voor het oprichten van een BV met behulp van een notaris kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de oprichting en de tarieven van de notaris. Over het algemeen kunt u rekenen op een bedrag tussen de €500 en €1500 voor de notariskosten.

Daarnaast kunnen er nog extra kosten bijkomen, zoals de kosten voor de inschrijving in het handelsregister en de publicatiekosten in de Staatscourant. Deze kosten bedragen gemiddeld €50 tot €100.

Welke kosten zijn inbegrepen in de notariskosten voor het oprichten van een BV?

De notariskosten voor het oprichten van een BV zijn inclusief de kosten voor de oprichtingsakte, de statuten en de inschrijving in het handelsregister. Ook de identiteitscontrole en de publicatiekosten in de Staatscourant zijn hierbij inbegrepen.

Kan ik besparen op de notariskosten voor het oprichten van een BV?

Het is mogelijk om te besparen op de notariskosten voor het oprichten van een BV door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en de tarieven te vergelijken. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf de statuten op te stellen, maar dit brengt wel risico’s met zich mee. Het is daarom aan te raden om een ervaren notaris in te schakelen voor het oprichten van uw BV.

Moet ik ook BTW betalen over de notariskosten voor het oprichten van een BV?

Ja, over de notariskosten voor het oprichten van een BV moet u BTW betalen. Het tarief voor BTW op notariskosten is 21%. Dit bedrag wordt bovenop de notariskosten gerekend.

Veelgestelde vragen over kosten BV oprichten notaris

1. Is het verplicht om een notaris in te schakelen voor het oprichten van een BV in Nederland?

Ja, het is wettelijk verplicht om een notaris in te schakelen voor het oprichten van een BV in Nederland. Alleen een notaris is bevoegd om de oprichtingsakte van een BV op te stellen en deze in te schrijven in het handelsregister.

2. Kan ik de notariskosten voor het oprichten van een BV aftrekken van de belasting?

Ja, de notariskosten voor het oprichten van een BV zijn aftrekbaar van de belasting als zakelijke kosten.

3. Moet ik persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris voor het oprichten van een BV?

Nee, het is niet nodig om persoonlijk aanwezig te zijn bij de notaris voor het oprichten van een BV. U kunt een volmacht geven aan de notaris of een vertegenwoordiger inschakelen.

4. Moet ik een oprichtingskapitaal inbrengen bij het oprichten van een BV?

Nee, sinds 2012 is het niet meer verplicht om een minimumkapitaal in te brengen bij het oprichten van een BV. U kunt nu zelf bepalen hoeveel kapitaal u wilt inbrengen.

5. Kan ik ook online een BV oprichten met behulp van een notaris?

Ja, het is mogelijk om online een BV op te richten met behulp van een notaris. Dit kan bijvoorbeeld via een online notarisdienst of via de website van de Kamer van Koophandel.