Kosten Boot Overschrijven Notaris

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris?

Als u een boot wilt kopen of verkopen in Nederland, moet u deze laten overschrijven bij een notaris. Dit is een belangrijke stap in het proces en brengt kosten met zich mee. Hieronder vindt u meer informatie over de geschatte kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris in Nederland.

Wat is een notaris?

Een notaris is een onafhankelijke jurist die bevoegd is om officiële documenten op te maken en te registreren. In Nederland is het verplicht om bepaalde zaken, zoals de overdracht van een boot, te laten passeren bij een notaris. Dit zorgt voor zekerheid en rechtsgeldigheid van de transactie.

Welke kosten zijn verbonden aan het overschrijven van een boot bij een notaris?

De kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris bestaan uit verschillende onderdelen. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten:

 • Notariskosten: Dit zijn de kosten die de notaris in rekening brengt voor het opmaken en registreren van de akte. Deze kosten variëren tussen de €200 en €500, afhankelijk van de complexiteit van de transactie.
 • Inschrijvingskosten Kadaster: Het Kadaster is de instantie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van alle eigendoms- en hypotheekgegevens in Nederland. Voor het inschrijven van de akte betaalt u ongeveer €150.
 • BTW: Over de notariskosten en inschrijvingskosten bij het Kadaster betaalt u 21% BTW.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor het overschrijven van de boot bij de notaris, zijn er nog enkele andere kosten waar u rekening mee moet houden. Dit zijn onder andere:

 • Overdrachtsbelasting: Als u een gebruikte boot koopt, betaalt u 9% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs. Bij een nieuwe boot betaalt u 21% BTW.
 • Makelaarskosten: Als u een makelaar inschakelt voor de verkoop van uw boot, betaalt u hier ook kosten voor. Deze kosten kunnen variëren tussen de 2% en 5% van de verkoopprijs.
 • Transportkosten: Als u de boot naar een andere locatie wilt laten vervoeren, moet u hier ook kosten voor betalen.

Is het mogelijk om de kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris te verlagen?

Het is mogelijk om de kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris te verlagen door te onderhandelen over de notariskosten en door zelf bepaalde taken uit te voeren, zoals het opstellen van de koopovereenkomst. Ook kunt u besparen op de inschrijvingskosten bij het Kadaster door gebruik te maken van een online notaris.

Kan ik de kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris aftrekken van de belasting?

Het is niet mogelijk om de kosten voor het overschrijven van een boot bij een notaris af te trekken van de belasting. Deze kosten vallen onder de aankoopkosten en zijn dus niet aftrekbaar.

Veelgestelde vragen over Kosten Boot Overschrijven Notaris

 1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de overschrijving van een boot?
  Ja, in Nederland is het verplicht om bepaalde zaken, zoals de overdracht van een boot, te laten passeren bij een notaris.
 2. Kan ik de notariskosten onderhandelen?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten. U kunt bijvoorbeeld vragen om een korting of om een vaste prijsafspraak.
 3. Kan ik de notariskosten voor de overschrijving van een boot meefinancieren in een hypotheek?
  Nee, de notariskosten vallen onder de aankoopkosten en kunnen dus niet meegenomen worden in een hypotheek.
 4. Kan ik de notariskosten voor de overschrijving van een boot in termijnen betalen?
  Dit is afhankelijk van de notaris. Sommige notarissen bieden de mogelijkheid om in termijnen te betalen, maar dit is niet standaard.
 5. Kan ik de notariskosten voor de overschrijving van een boot aftrekken van de belasting?
  Nee, deze kosten vallen onder de aankoopkosten en zijn dus niet aftrekbaar van de belasting.