Kosten Berekenen Notaris

Wat zijn de Kosten voor het Berekenen van een Notaris?

Het berekenen van kosten voor een notaris in Nederland kan een ingewikkeld proces zijn, met verschillende tarieven en toeslagen. Het is belangrijk om te weten wat u kunt verwachten voordat u een notaris inschakelt voor uw juridische zaken. Hier is een overzicht van de geschatte kosten voor notarisdiensten in Nederland.

 • De gemiddelde kosten voor het opstellen van een standaard notariële akte liggen tussen de € 200 en € 500. Dit kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de zaak en het tarief van de notaris.
 • Voor het passeren van een hypotheekakte rekent een notaris gemiddeld tussen de € 500 en € 1000. Dit is inclusief de kosten voor inschrijving in het Kadaster.
 • Het tarief voor het opstellen van een testament ligt tussen de € 300 en € 600. Dit kan hoger zijn als er sprake is van complexe situaties of meerdere erfgenamen.
 • Voor het oprichten van een BV of NV rekent een notaris gemiddeld tussen de € 500 en € 2000. Dit is inclusief de kosten voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
 • Het tarief voor het afhandelen van een echtscheiding door een notaris ligt tussen de € 1000 en € 2000. Dit kan hoger zijn als er sprake is van complicaties of veel afspraken die vastgelegd moeten worden.

Extra Kosten en Toeslagen

 • Naast de standaardtarieven kunnen notarissen extra kosten rekenen voor administratiekosten, kantoorkosten en BTW. Deze kosten worden vaak aangeduid als “verschotten” en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.
 • Bij sommige diensten, zoals het passeren van een hypotheekakte, kan een notaris ook een percentage van het hypotheekbedrag rekenen als toeslag. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.
 • Als er sprake is van spoed, bijvoorbeeld voor een akte die op dezelfde dag nog nodig is, kan een notaris een spoedtoeslag rekenen. Deze toeslag kan oplopen tot 50% van het standaardtarief.

Waarom zijn de Kosten voor een Notaris zo Hoog?

Er zijn verschillende redenen waarom de kosten voor een notaris hoog kunnen zijn:

 • Notarissen hebben een belangrijke rol in het waarborgen van de rechtszekerheid en het beschermen van de belangen van alle partijen bij een juridische overeenkomst. Dit brengt verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden met zich mee, wat de tarieven kan verklaren.
 • Notarissen zijn gebonden aan wettelijke tarieven, vastgesteld door de overheid. Dit betekent dat zij niet zomaar hun tarieven kunnen verhogen of verlagen.
 • Notarissen hebben vaak te maken met complexe juridische zaken, waarvoor zij veel tijd en expertise nodig hebben. Dit kan ook de kosten verklaren.

Veelgestelde Vragen over Kosten Berekenen Notaris

1. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?

Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de tarieven van een notaris. Het is echter belangrijk om te onthouden dat notarissen gebonden zijn aan wettelijke tarieven en niet zomaar hun tarieven kunnen verlagen.

2. Zijn er manieren om te besparen op de kosten voor een notaris?

Ja, u kunt besparen door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en te vergelijken. Ook kunt u zelf bepaalde taken uitvoeren, zoals het opstellen van een concept voor een akte, om de kosten te verlagen.

3. Moet ik altijd een notaris inschakelen voor juridische zaken?

Nee, voor sommige zaken is het mogelijk om een andere juridische professional in te schakelen, zoals een advocaat of mediator. Het is belangrijk om te overwegen welke professional het beste past bij uw specifieke situatie.

4. Wat zijn de gevolgen als ik de kosten voor een notaris niet kan betalen?

Als u de kosten voor een notaris niet kunt betalen, kan de notaris beslag leggen op uw goederen of een incassobureau inschakelen. Het is belangrijk om dit te voorkomen door vooraf duidelijke afspraken te maken over de betaling.

5. Kan ik een beroep doen op een pro deo notaris?

Ja, als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, kunt u een pro deo notaris aanvragen. Dit betekent dat u een lagere vergoeding betaalt voor de notarisdiensten.