Kosten Akte Van Erfrecht Notaris

Wat zijn de kosten voor een Akte van Erfrecht bij de Notaris?

Een Akte van Erfrecht is een belangrijk document dat nodig is bij de afhandeling van een erfenis in Nederland. Hierbij spelen notarissen een cruciale rol. Maar wat zijn de kosten voor een Akte van Erfrecht bij de notaris?

Een Akte van Erfrecht is een notariële akte waarin de erfgenamen van een overleden persoon worden vastgelegd. Deze akte is nodig om de erfenis te kunnen verdelen en om bijvoorbeeld bankrekeningen van de overledene te kunnen blokkeren. De kosten voor een Akte van Erfrecht kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een Akte van Erfrecht bij de notaris in Nederland.

Kosten Akte van Erfrecht bij de Notaris

 • Gemiddelde kosten: €250 – €500
 • Notaristarieven: €100 – €200 per uur
 • Administratiekosten: €50 – €100
 • Leges (kosten voor inschrijving in het Centraal Testamentenregister): €20
 • BTW: 21%

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten slechts een indicatie zijn en kunnen variëren per notaris en per situatie. Het is daarom altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notarissen.

Wat is inbegrepen in de kosten voor een Akte van Erfrecht?

De kosten voor een Akte van Erfrecht zijn inclusief de werkzaamheden van de notaris, zoals het opstellen van de akte en het inschrijven ervan in het Centraal Testamentenregister. Ook de administratiekosten en BTW zijn hierbij inbegrepen. Eventuele bijkomende kosten, zoals leges en kosten voor het opvragen van uittreksels, worden apart in rekening gebracht.

Wanneer zijn de kosten voor een Akte van Erfrecht aftrekbaar?

De kosten voor een Akte van Erfrecht zijn aftrekbaar van de erfbelasting. Dit betekent dat je deze kosten kunt opgeven bij de Belastingdienst en hierover geen belasting hoeft te betalen. Dit geldt alleen voor de kosten die rechtstreeks verband houden met de afhandeling van de erfenis, dus niet voor bijvoorbeeld de administratiekosten.

Hoe kan ik besparen op de kosten voor een Akte van Erfrecht?

Als je wilt besparen op de kosten voor een Akte van Erfrecht, kun je het beste verschillende notarissen vergelijken en een offerte opvragen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de Akte van Erfrecht samen met andere erfgenamen op te laten stellen, zodat je de kosten kunt delen. Ook kun je besparen door de Akte van Erfrecht te combineren met andere notariële aktes, zoals een testament.

Veelgestelde vragen over de kosten voor een Akte van Erfrecht bij de Notaris

 • Wat is een Akte van Erfrecht?
  Een Akte van Erfrecht is een notariële akte waarin de erfgenamen van een overleden persoon worden vastgelegd.
 • Wat zijn de gemiddelde kosten voor een Akte van Erfrecht bij de Notaris?
  De gemiddelde kosten voor een Akte van Erfrecht bij de Notaris liggen tussen de €250 en €500.
 • Zijn de kosten voor een Akte van Erfrecht aftrekbaar?
  Ja, de kosten voor een Akte van Erfrecht zijn aftrekbaar van de erfbelasting.
 • Kan ik besparen op de kosten voor een Akte van Erfrecht?
  Ja, je kunt besparen op de kosten door te vergelijken, te combineren met andere notariële aktes en de kosten te delen met andere erfgenamen.
 • Zijn de kosten voor een Akte van Erfrecht altijd hetzelfde?
  Nee, de kosten kunnen variëren per notaris en per situatie. Vraag daarom altijd een offerte op bij verschillende notarissen.