Kosten Afspraak Notaris

Wat zijn de Kosten voor een Afspraak met een Notaris?

Een afspraak maken met een notaris kan verschillende kosten met zich meebrengen. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende notariële diensten in Nederland.

  • Notariële akte opstellen: Gemiddeld €200 tot €500 per akte. Dit kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de akte en de tarieven van de notaris.
  • Legalisatie van documenten: Gemiddeld €25 tot €50 per document. Dit kan ook variëren afhankelijk van het aantal documenten en de tarieven van de notaris.
  • Hypotheekakte opstellen: Gemiddeld €500 tot €1000 per akte. Dit is inclusief de kosten voor het inschrijven van de akte bij het Kadaster.
  • Testament opstellen: Gemiddeld €250 tot €500 per testament. Dit kan ook variëren afhankelijk van de complexiteit van het testament en de tarieven van de notaris.
  • Oprichting van een BV: Gemiddeld €500 tot €1000. Dit is inclusief de kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Tarieven voor Notariële Diensten

De tarieven voor notariële diensten worden bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze tarieven zijn gebaseerd op de complexiteit en het belang van de dienst. Notarissen mogen niet afwijken van deze tarieven, maar kunnen wel een korting geven op de tarieven. Het is dus altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een afspraak maakt.

Dienst Tarief
Notariële akte opstellen Gemiddeld €200 tot €500 per akte
Legalisatie van documenten Gemiddeld €25 tot €50 per document
Hypotheekakte opstellen Gemiddeld €500 tot €1000 per akte
Testament opstellen Gemiddeld €250 tot €500 per testament
Oprichting van een BV Gemiddeld €500 tot €1000

Veelgestelde Vragen over Kosten Afspraak Notaris

1. Wat zijn de tarieven voor notariële diensten in Nederland?

De tarieven voor notariële diensten worden bepaald door de KNB en variëren afhankelijk van de complexiteit en het belang van de dienst. Gemiddeld liggen de kosten tussen €200 en €1000 per dienst.

2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?

Notarissen mogen niet afwijken van de tarieven die zijn vastgesteld door de KNB, maar ze kunnen wel een korting geven op deze tarieven. Het is dus altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een afspraak maakt.

3. Zijn er nog andere kosten verbonden aan een afspraak met een notaris?

Ja, naast de kosten voor de notariële dienst kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster of de Kamer van Koophandel. Vraag dit altijd na bij de notaris.

4. Moet ik btw betalen over de kosten voor een afspraak met een notaris?

Nee, notarissen zijn vrijgesteld van btw. De tarieven zijn inclusief btw.

5. Kan ik een afspraak maken met een notaris zonder kosten?

Nee, voor notariële diensten moet altijd betaald worden. Wel kunt u bij de notaris informeren of er mogelijkheden zijn voor een betalingsregeling of een pro deo afspraak, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.