Kosten Aankoop Notaris

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een notaris bij de aankoop van een huis?

Wanneer je een huis koopt in Nederland, is het verplicht om een notaris in te schakelen voor de overdracht van de eigendom. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor deze dienst?

Een notaris is een onafhankelijke juridische dienstverlener die gespecialiseerd is in het opstellen en controleren van juridische documenten, zoals koopaktes en hypotheekaktes. Voor het inschakelen van een notaris bij de aankoop van een huis in Nederland, moet je rekening houden met verschillende kostenposten. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor notarisdiensten bij het kopen van een huis in Nederland.

Kosten voor notarisdiensten bij aankoop huis

Dienst Gemiddelde kosten
Opstellen van de koopakte €500 – €1000
Controleren van de koopakte €200 – €500
Hypotheekakte €500 – €1000
Inschrijving in het Kadaster €100 – €200
BTW (21%) Over het totale bedrag

De totale kosten voor notarisdiensten bij de aankoop van een huis kunnen dus oplopen tot €2000 of meer, afhankelijk van de specifieke diensten die je nodig hebt en het tarief van de notaris.

FAQ

 • Wat doet een notaris bij de aankoop van een huis?
  Een notaris stelt de koopakte op en controleert deze op juridische juistheid. Ook regelt de notaris de inschrijving in het Kadaster en het opstellen van de hypotheekakte.
 • Moet ik een notaris kiezen die in de buurt van mijn nieuwe huis gevestigd is?
  Nee, je kunt zelf kiezen welke notaris je inschakelt. Het is wel handig om te kiezen voor een notaris die bekend is met de regio waarin je een huis koopt.
 • Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris?
  Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de tarieven van de notaris. Het is echter wel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en reputatie van de notaris, in plaats van alleen naar de prijs.
 • Kan ik zelf de koopakte opstellen?
  Ja, je kunt ervoor kiezen om zelf de koopakte op te stellen. Echter, het is aan te raden om dit door een notaris te laten doen, aangezien deze gespecialiseerd is in het opstellen van juridische documenten.
 • Kan ik de kosten voor de notaris meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, dit is mogelijk. Je kunt de kosten voor de notaris meefinancieren in je hypotheek, maar dit betekent wel dat je hierover rente moet betalen.