Kosten Aangifte Successierechten Notaris

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een aangifte successierechten door een notaris?

De kosten voor het opstellen van een aangifte successierechten door een notaris kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de nalatenschap en de complexiteit van de erfenis.

  • Notariskosten: De notariskosten voor het opstellen van een aangifte successierechten kunnen variëren tussen de €500 en €2000.
  • Administratiekosten: Naast de notariskosten kunnen er ook administratiekosten in rekening worden gebracht, deze kosten kunnen variëren tussen de €100 en €500.
  • Leges: Voor het indienen van de aangifte successierechten bij de Belastingdienst worden er leges in rekening gebracht, deze kosten bedragen gemiddeld €123.
  • Overige kosten: Afhankelijk van de complexiteit van de erfenis kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht of het inschakelen van een taxateur.

Factoren die van invloed zijn op de kosten

  • De omvang van de nalatenschap: Hoe groter de nalatenschap, hoe meer werk er voor de notaris is en hoe hoger de kosten zullen zijn.
  • De complexiteit van de erfenis: Bij een ingewikkelde erfenis met bijvoorbeeld meerdere erfgenamen of buitenlandse bezittingen, zal de notaris meer tijd en werk moeten besteden aan het opstellen van de aangifte en zullen de kosten dus hoger uitvallen.
  • De tarieven van de notaris: Elke notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus het kan lonen om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Veelgestelde vragen over kosten aangifte successierechten notaris

1. Moet ik altijd een notaris inschakelen voor het opstellen van een aangifte successierechten?
Nee, het is niet verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van een aangifte successierechten. Je kunt dit ook zelf doen, maar het is wel aan te raden om een notaris in te schakelen voor advies en begeleiding.

2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris?
Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de tarieven van de notaris. Het kan lonen om verschillende notarissen te vergelijken en te kijken of er ruimte is voor onderhandeling.

3. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het opstellen van een aangifte successierechten?
Ja, naast de kosten voor de notaris en de leges kunnen er nog andere kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het opstellen van een verklaring van erfrecht of het inschakelen van een taxateur.

4. Moet ik de kosten voor het opstellen van de aangifte successierechten direct betalen?
Nee, de kosten voor het opstellen van de aangifte successierechten worden meestal pas in rekening gebracht nadat de aangifte is ingediend bij de Belastingdienst.

5. Kan ik een vergoeding krijgen voor de kosten van de notaris?
Nee, in de meeste gevallen is het niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de kosten van de notaris bij het opstellen van een aangifte successierechten. Dit is alleen mogelijk als dit is opgenomen in het testament van de overledene.

Notariskosten Administratiekosten Leges Totaal
€500 – €2000 €100 – €500 €123 €723 – €2623