Kosten Aangifte Erfbelasting Door Notaris

Wat zijn de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris?

De kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de erfenis en de complexiteit van de aangifte. Over het algemeen kunnen de kosten tussen de €500 en €2000 liggen.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geschatte kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris:

Erfenisgrootte Verwachte kosten
Tot €50.000 €500 – €750
€50.000 – €100.000 €750 – €1000
€100.000 – €250.000 €1000 – €1500
€250.000 – €500.000 €1500 – €2000

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten exclusief btw zijn en dat er mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld het opstellen van een verklaring van erfrecht of het inschrijven van de aangifte bij de Belastingdienst.

Welke factoren beïnvloeden de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris?

 • De omvang van de erfenis: hoe groter de erfenis, hoe complexer de aangifte en hoe hoger de kosten.
 • De complexiteit van de aangifte: als er bijvoorbeeld sprake is van meerdere erfgenamen of ingewikkelde vermogensbestanddelen, kan dit leiden tot hogere kosten.
 • Eventuele extra werkzaamheden: zoals het opstellen van een verklaring van erfrecht of het inschrijven van de aangifte bij de Belastingdienst.
 • Het tarief van de notaris: dit kan per notariskantoor verschillen.

Kan ik de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris aftrekken van de erfbelasting?

Nee, de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting zijn niet aftrekbaar van de erfbelasting. Deze kosten worden gezien als kosten die gemaakt worden om de erfenis te verkrijgen en niet als kosten die gemaakt worden om de erfbelasting te betalen.

Kan ik besparen op de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris?

Ja, u kunt besparen op de kosten door offertes op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast kunt u ook besparen door zelf al een overzicht te maken van de vermogensbestanddelen en eventuele schulden in de erfenis, zodat de notaris minder tijd hoeft te besteden aan het opstellen van de aangifte.

Waar kan ik meer informatie vinden over erfbelasting en notaris kosten?

U kunt meer informatie vinden op de website van de Belastingdienst erfbelasting en op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie erfbelasting. Ook kunt u altijd contact opnemen met een notariskantoor voor specifieke vragen over de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting.

Veelgestelde vragen over kosten aangifte erfbelasting door notaris

 • Moet ik altijd een notaris inschakelen voor het opstellen van een aangifte erfbelasting?

  Nee, het is niet verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van een aangifte erfbelasting. U kunt dit ook zelf doen of laten doen door een belastingadviseur. Echter, in sommige gevallen kan het verstandig zijn om een notaris in te schakelen, bijvoorbeeld als er sprake is van een complexe erfenis.

 • Worden de kosten voor het opstellen van een aangifte erfbelasting door een notaris altijd in rekening gebracht?

  Nee, in sommige gevallen kan een notaris ervoor kiezen om geen kosten in rekening te brengen voor het opstellen van een aangifte erfbelasting. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de notaris ook andere werkzaamheden verricht, zoals het afwikkelen van de erfenis.

 • Zijn de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

  Nee, de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting zijn niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Deze kosten worden gezien als kosten die gemaakt worden om de erfenis te verkrijgen en niet als kosten die gemaakt worden om belasting te betalen.

 • Kan ik de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting betalen uit de erfenis?

  Ja, u kunt de kosten voor het laten opstellen van een aangifte erfbelasting betalen uit de erfenis. Dit wordt gezien als een kostenpost die voortkomt uit de erfenis en kan dus betaald worden uit de erfenis zelf.