Hypotheekakte Laten Opstellen

Notaris voor Hypotheekakte Laten Opstellen

Wanneer u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een huis of pand, is het verplicht om een hypotheekakte te laten opstellen door een notaris. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de kosten? Lees verder voor meer informatie.

Een hypotheekakte is een notariële akte waarin de afspraken tussen de geldverstrekker en de hypotheeknemer worden vastgelegd. Dit omvat onder andere de hoogte van de hypotheek, de rente en de aflossingsvoorwaarden. Het is een belangrijk document dat ervoor zorgt dat beide partijen zich aan de gemaakte afspraken houden.

De notaris speelt een cruciale rol bij het opstellen van de hypotheekakte. Hij of zij is een onafhankelijke en onpartijdige persoon die ervoor zorgt dat alle juridische aspecten van de hypotheek correct worden vastgelegd. Daarnaast zorgt de notaris ervoor dat de hypotheekakte wordt ingeschreven in het Kadaster, zodat deze rechtsgeldig is.

Kosten voor het opstellen van een hypotheekakte

De kosten voor het opstellen van een hypotheekakte zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de hypotheek en de complexiteit van de afspraken. Daarnaast hanteren notarissen vaak verschillende tarieven, dus het loont om verschillende offertes op te vragen.

Om een indicatie te geven van de kosten, volgt hieronder een tabel met de gemiddelde tarieven voor het opstellen van een hypotheekakte in Nederland:

Hoogte hypotheek Gemiddelde kosten
€100.000 – €200.000 €500 – €700
€200.000 – €300.000 €700 – €900
€300.000 – €400.000 €900 – €1100
€400.000 – €500.000 €1100 – €1300

Het is verstandig om ook rekening te houden met bijkomende kosten, zoals inschrijfkosten bij het Kadaster en eventuele BTW. Deze kosten kunnen variëren per notaris. Vraag daarom altijd een gedetailleerde offerte op voordat u akkoord gaat met het opstellen van de hypotheekakte.

Veelgestelde vragen over het opstellen van een hypotheekakte

 • Is het verplicht om een hypotheekakte te laten opstellen?

  Ja, het is wettelijk verplicht om een hypotheekakte te laten opstellen door een notaris.
 • Kan ik zelf een hypotheekakte opstellen?

  Nee, dit moet altijd worden gedaan door een notaris.
 • Kan ik zelf een notaris kiezen voor het opstellen van de hypotheekakte?

  Ja, u heeft de vrijheid om zelf een notaris te kiezen.
 • Kan ik besparen op de kosten voor het opstellen van een hypotheekakte?

  Ja, door verschillende offertes op te vragen en te vergelijken kunt u mogelijk besparen op de kosten.
 • Hoe lang duurt het opstellen van een hypotheekakte?

  Dit is afhankelijk van de complexiteit van de afspraken en kan variëren van enkele dagen tot enkele weken.

Heeft u nog meer vragen over het opstellen van een hypotheekakte? Neem dan contact op met een notaris bij u in de buurt voor meer informatie.