Hoeveel Pe Punten Per Jaar Notaris

Hoeveel Permanente Educatie (PE) punten moet een notaris per jaar behalen?

Als notaris in Nederland is het verplicht om jaarlijks een bepaald aantal PE punten te behalen. Dit is een vorm van permanente educatie die ervoor zorgt dat notarissen hun kennis en vaardigheden op peil houden en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Het aantal PE punten dat een notaris per jaar moet behalen, is vastgesteld door de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) en is afhankelijk van de mate van ervaring en specialisatie van de notaris.

PE punten voor beginnende notarissen

Voor beginnende notarissen, die minder dan 5 jaar als notaris werkzaam zijn, geldt een verplichting van 20 PE punten per jaar. Dit is inclusief 10 verplichte punten voor deelname aan intercollegiale toetsing en 4 punten voor het volgen van een verplichte cursus over de beroepsaansprakelijkheid.

PE punten voor ervaren notarissen

Notarissen die langer dan 5 jaar in het vak zitten, moeten jaarlijks 40 PE punten behalen. Hiervan zijn 10 punten verplicht voor intercollegiale toetsing en 4 punten voor de cursus over beroepsaansprakelijkheid. Daarnaast moeten zij minimaal 8 punten behalen op het gebied van juridische en fiscale actualiteiten en 8 punten op het gebied van kantoormanagement en bedrijfsvoering.

PE punten voor gespecialiseerde notarissen

Voor notarissen die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald rechtsgebied, zoals familierecht of ondernemingsrecht, geldt een verplichting van 60 PE punten per jaar. Hiervan zijn 10 punten verplicht voor intercollegiale toetsing en 4 punten voor de cursus over beroepsaansprakelijkheid. Daarnaast moeten zij minimaal 12 punten behalen op het gebied van hun specialisatie en 8 punten op het gebied van juridische en fiscale actualiteiten.

Veelgestelde vragen over PE punten voor notarissen

  • Waar kan ik als notaris PE punten behalen? PE punten kunnen behaald worden door het volgen van cursussen en opleidingen, het deelnemen aan intercollegiale toetsing en het bijwonen van vakinhoudelijke bijeenkomsten.
  • Wat gebeurt er als ik niet voldoende PE punten behaal? Als notaris ben je verplicht om jaarlijks voldoende PE punten te behalen. Als je niet aan deze verplichting voldoet, kan dit leiden tot tuchtrechtelijke maatregelen.
  • Kan ik PE punten meenemen naar het volgende jaar? Ja, het is mogelijk om maximaal 20 PE punten door te schuiven naar het volgende jaar. Deze punten moeten dan wel voldoen aan de eisen die gesteld worden voor het betreffende jaar.
  • Kan ik als notaris vrijstelling krijgen voor PE punten? In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor bepaalde PE punten, bijvoorbeeld als je een universitaire studie hebt afgerond die relevant is voor het notarisvak.
  • Worden mijn PE punten gecontroleerd? Ja, de KNB houdt steekproefsgewijs controles op de behaalde PE punten van notarissen. Het is dus belangrijk om een overzicht bij te houden van behaalde punten en bewijsstukken te bewaren.
Jaar PE punten voor beginnende notarissen PE punten voor ervaren notarissen PE punten voor gespecialiseerde notarissen
2020 20 40 60
2021 20 40 60
2022 20 40 60