Hoeveel Notarissen Zijn Er In Nederland

Hoeveel Notarissen Zijn Er In Nederland?

In Nederland zijn er ongeveer 3.200 notarissen actief. Dit aantal is verdeeld over zo’n 1.200 notariskantoren verspreid over het hele land. Dit betekent dat er gemiddeld 2,7 notarissen per kantoor zijn.

Wat doet een notaris?

Een notaris is een openbaar ambtenaar die bevoegd is om akten op te maken en te voorzien van een officieel zegel en handtekening. Dit kunnen bijvoorbeeld akten zijn voor het oprichten van een BV, het opstellen van huwelijkse voorwaarden of het verlijden van een testament. Daarnaast heeft een notaris ook een adviserende rol op het gebied van juridische en financiële zaken.

Waarom heb ik een notaris nodig?

Een notaris is verplicht bij bepaalde juridische handelingen, zoals het kopen van een huis of het oprichten van een bedrijf. De notaris zorgt ervoor dat deze handelingen op een correcte en rechtsgeldige manier worden uitgevoerd. Daarnaast kan een notaris ook advies geven over bijvoorbeeld erfrecht, huwelijksvoorwaarden en schenkingen.

Hoeveel kost een notaris?

De tarieven van een notaris zijn wettelijk vastgesteld en verschillen per dienst. Zo betaal je voor het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden een ander tarief dan voor het passeren van een hypotheekakte. Gemiddeld liggen de tarieven tussen de €150 en €250 per uur. Daarnaast brengt een notaris ook kantoorkosten en btw in rekening.

Zijn er verschillen tussen notarissen?

Ja, er kunnen verschillen zijn tussen notarissen en notariskantoren. Zo kan de specialisatie van een notaris verschillen en daarmee ook de tarieven. Ook de locatie kan invloed hebben op de tarieven. Daarnaast kan de werkwijze en de mate van persoonlijke aandacht per notariskantoor verschillen.

Veelgestelde vragen over notarissen

 • Wat is het verschil tussen een notaris en een advocaat?
  Een notaris is bevoegd om akten op te maken en heeft een adviserende rol op het gebied van juridische en financiële zaken. Een advocaat is een juridisch adviseur en vertegenwoordigt zijn cliënten in juridische procedures.
 • Moet ik naar een notaris als ik een samenlevingscontract wil opstellen?
  Nee, dit is niet verplicht. Een samenlevingscontract kan ook onderhands worden opgesteld. Echter, voor bepaalde zaken, zoals het regelen van erfrechtelijke zaken, is een notariële akte wel aan te raden.
 • Kan ik zelf een notaris kiezen?
  Ja, je bent vrij om zelf een notaris te kiezen. Het is wel aan te raden om vooraf goed onderzoek te doen naar tarieven en specialisaties.
 • Kan een notaris ook optreden als mediator?
  Ja, een notaris kan ook optreden als mediator bij bijvoorbeeld echtscheidingen of conflicten over erfenissen. Dit wordt ook wel notariële mediation genoemd.
 • Moet ik persoonlijk naar de notaris toe?
  Ja, voor het ondertekenen van een notariële akte moet je persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris. Dit is een wettelijke verplichting.

Tabel met tarieven van notarissen in Nederland

Dienst Gemiddelde tarieven
Oprichten BV €500 – €1.000
Passeren hypotheekakte €500 – €1.000
Opstellen testament €300 – €500
Opstellen huwelijkse voorwaarden €500 – €1.000
Overdracht woning €500 – €1.000

Hopelijk heeft deze informatie je meer inzicht gegeven in het aantal notarissen in Nederland en wat zij doen. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een notaris bij jou in de buurt.