Hoeveel Notarissen Per Gemeente

Notarissen in Nederland: Hoeveel zijn er per gemeente?

Notarissen in Nederland

Er zijn ongeveer 1.700 notarissen in Nederland, verspreid over 355 gemeenten. Dit betekent dat er gemiddeld 4,8 notarissen per gemeente zijn. In sommige gemeenten zijn er meer notarissen dan in andere, afhankelijk van de grootte en de behoefte aan notariƫle diensten.

Notarissen per gemeente

In de tabel hieronder is een overzicht te zien van het aantal notarissen per gemeente in Nederland. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) uit 2020.

Gemeente Aantal notarissen
Amsterdam 52
Rotterdam 36
Den Haag 31
Utrecht 23
Groningen 10

Waarom zijn er meer notarissen in sommige gemeenten?

Het aantal notarissen per gemeente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gemeente, de behoefte aan notariƫle diensten en de aanwezigheid van grote bedrijven en instellingen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer notarissen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar meer vraag is naar notariƫle diensten vanwege de aanwezigheid van veel bedrijven en instellingen.

Wat doet een notaris?

Een notaris is een onafhankelijke jurist die bevoegd is om akten op te maken en te passeren. Dit zijn officiƫle documenten die door de notaris worden opgesteld en voorzien van een handtekening en stempel. Een notaris is verplicht om onpartijdig en onafhankelijk te handelen en heeft als taak om ervoor te zorgen dat de belangen van alle betrokken partijen bij een akte goed worden behartigd.

Wat zijn veelvoorkomende notariƫle diensten?

Notarissen bieden een breed scala aan diensten aan, waaronder:

  • Het opstellen en passeren van akten, zoals koopakten, hypotheekakten en testamenten
  • Het adviseren en begeleiden bij juridische vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van familierecht, ondernemingsrecht en estate planning
  • Het legaliseren van handtekeningen en het opstellen van volmachten
  • Het beheren van gelden en goederen, zoals bij een nalatenschap of bewindvoering

Wat zijn de kosten van een notaris?

De tarieven van notarissen zijn wettelijk vastgesteld en kunnen per notaris verschillen. Voor veelvoorkomende diensten, zoals het opstellen van een testament of een hypotheekakte, gelden vaste tarieven. Voor andere diensten, zoals juridisch advies, kan een notaris een uurtarief hanteren. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij de notaris, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

FAQ

1. Hoeveel notarissen zijn er in Nederland?

Er zijn ongeveer 1.700 notarissen in Nederland.

2. Hoeveel notarissen zijn er gemiddeld per gemeente?

Gemiddeld zijn er 4,8 notarissen per gemeente in Nederland.

3. Waarom zijn er meer notarissen in grote steden?

In grote steden is er meer vraag naar notariƫle diensten vanwege de aanwezigheid van veel bedrijven en instellingen.

4. Wat doet een notaris?

Een notaris is een onafhankelijke jurist die bevoegd is om akten op te maken en te passeren.

5. Wat zijn de kosten van een notaris?

De tarieven van notarissen zijn wettelijk vastgesteld en kunnen per notaris verschillen. Vooraf een offerte opvragen is altijd verstandig.