Hoeveel Notariskantoren Zijn Er In Nederland

Hoeveel Notariskantoren Zijn Er In Nederland: Een Overzicht

Notariskantoren zijn onmisbaar in het Nederlandse rechtssysteem. Maar hoeveel zijn er eigenlijk in Nederland?

In Nederland zijn er in totaal meer dan 1.200 notariskantoren. Dit aantal kan variëren, omdat er nieuwe kantoren worden geopend en bestaande kantoren worden gesloten. Het totale aantal notarissen in Nederland is rond de 3.500.

Notariskantoren zijn verspreid over het hele land, maar de meeste kantoren zijn gevestigd in de Randstad. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn de meeste notariskantoren te vinden. Dit heeft te maken met de grote steden en economische activiteit in deze regio’s.

Wat doet een notariskantoor?

Een notariskantoor is een kantoor waar notarissen werkzaam zijn. Notarissen zijn openbaar ambtenaren die bevoegd zijn om authentieke akten op te maken. Dit zijn officiële documenten die door de notaris worden opgesteld en voorzien worden van een officieel stempel en handtekening. Notarissen zijn verantwoordelijk voor het opstellen en registreren van juridische documenten, zoals testamenten, huwelijkse voorwaarden, koopcontracten en hypotheekakten.

Wat zijn de tarieven van een notariskantoor?

 • De tarieven van notarissen zijn wettelijk vastgesteld en worden bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
 • Notarissen hanteren verschillende tarieven, afhankelijk van de diensten die zij verlenen. Zo is het tarief voor het opstellen van een testament hoger dan voor het opstellen van een koopcontract.
 • Daarnaast brengen notarissen ook bijkomende kosten in rekening, zoals administratiekosten en leges.
 • De tarieven van notarissen kunnen dus variëren, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1.500 per akte.
 • Het is altijd mogelijk om vooraf een offerte op te vragen bij een notariskantoor, zodat je een indicatie hebt van de kosten.

Welke notariskantoren zijn er in Nederland?

Er zijn verschillende soorten notariskantoren in Nederland, zoals:

 • Algemene notariskantoren: deze kantoren bieden een breed scala aan notariële diensten aan, zoals het opstellen van akten, adviseren en bemiddelen.
 • Gespecialiseerde notariskantoren: deze kantoren richten zich op een specifiek rechtsgebied, zoals familierecht, ondernemingsrecht of vastgoedrecht.
 • Regionale notariskantoren: deze kantoren zijn voornamelijk actief in één regio en bedienen voornamelijk lokale cliënten.
 • Notariskantoren met meerdere vestigingen: deze kantoren hebben meerdere vestigingen verspreid over het land.

Wat is het verschil tussen een notaris en een notariskantoor?

Een notaris is een persoon, terwijl een notariskantoor een bedrijf is waar notarissen werkzaam zijn. Een notariskantoor kan dus bestaan uit één notaris, maar ook uit meerdere notarissen en andere medewerkers. Een notaris is altijd verantwoordelijk voor de akten die opgesteld worden door het notariskantoor.

Veelgestelde vragen over notariskantoren in Nederland

1. Hoe vind ik een geschikt notariskantoor in mijn regio?

Je kunt op verschillende manieren een geschikt notariskantoor vinden in jouw regio:

 • Vraag aan vrienden, familie of kennissen of zij een notariskantoor kunnen aanbevelen.
 • Gebruik een online zoekmachine en zoek op notariskantoren in jouw regio.
 • Bekijk de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) voor een overzicht van alle notariskantoren in Nederland.

2. Hoeveel kost een notariskantoor gemiddeld?

De kosten van een notariskantoor kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die je afneemt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1.500 per akte. Het is altijd mogelijk om vooraf een offerte op te vragen bij een notariskantoor.

3. Kan ik zelf kiezen welk notariskantoor ik wil gebruiken?

Ja, je kunt zelf kiezen welk notariskantoor je wilt gebruiken. Het is belangrijk om te kijken naar de expertise van het kantoor en de tarieven die zij hanteren.

4. Moet ik persoonlijk naar het notariskantoor komen?

Ja, voor sommige diensten is het verplicht om persoonlijk naar het notariskantoor te komen, zoals bij het tekenen van een akte. Voor andere diensten, zoals het opvragen van een offerte, kun je vaak ook telefonisch of per e-mail contact opnemen.

5. Kan ik ook online een notariskantoor vinden?

Ja, er zijn verschillende websites waar je online notariskantoren kunt vinden. Het is echter altijd aan te raden om persoonlijk contact op te nemen met een notariskantoor voordat je gebruik maakt van hun diensten.