Hoeveel Krijgt Een Notaris Bij Verkoop Huis

Wat Zijn De Kosten Voor Een Notaris Bij Het Verkopen Van Een Huis?

Wanneer je een huis verkoopt, moet er een notaris worden ingeschakeld. Maar hoeveel kost dit eigenlijk? Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis in Nederland.

  • De tarieven voor notarissen zijn vrijgesteld en kunnen dus verschillen per notariskantoor. Het is daarom verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen en te vergelijken.
  • De kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis bestaan uit verschillende onderdelen, zoals het opstellen van de koopakte, het inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster en het afhandelen van de financiële aspecten.
  • Gemiddeld liggen de kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis tussen de €800 en €1500. Dit is exclusief de bijkomende kosten, zoals btw en de kosten voor het inschrijven bij het Kadaster.
  • De kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis zijn aftrekbaar van de belasting. Dit geldt alleen voor de kosten die gemaakt worden voor de overdracht van het huis, niet voor de kosten van de hypotheekakte.
  • Het is ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken met de notaris. Dit kan voordeliger zijn, vooral als de verkoop van het huis niet zo ingewikkeld is.

Kostenoverzicht

Onderdeel Gemiddelde kosten
Opstellen van de koopakte €300 – €500
Inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster €200 – €400
Afhandelen van de financiële aspecten €300 – €600
Bijkomende kosten (btw en inschrijving Kadaster) €100 – €200
Totaal €800 – €1500

Veelgestelde vragen

1. Wat is een notaris en waarom is deze nodig bij het verkopen van een huis?
Een notaris is een juridisch specialist die bevoegd is om officiële documenten op te stellen en te registreren. Bij het verkopen van een huis is een notaris nodig om de koopakte en leveringsakte op te stellen en te registreren bij het Kadaster.

2. Kan ik zelf een notaris kiezen of word ik toegewezen aan een notaris?
Je bent vrij om zelf een notaris te kiezen. Het is verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen en te vergelijken voordat je een keuze maakt.

3. Zijn de kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis aftrekbaar van de belasting?
Ja, de kosten voor een notaris bij het verkopen van een huis zijn aftrekbaar van de belasting. Dit geldt alleen voor de kosten die gemaakt worden voor de overdracht van het huis, niet voor de kosten van de hypotheekakte.

4. Kan ik onderhandelen over de prijs met de notaris?
Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de prijs met de notaris. Het is ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken voor de gehele dienstverlening.

5. Moet ik als verkoper ook naar de notaris bij het verkopen van een huis?
Ja, als verkoper moet je ook aanwezig zijn bij de notaris voor het ondertekenen van de aktes. Het is ook mogelijk om een volmacht te geven aan de makelaar of een andere gemachtigde.