Hoeveel Kost Notaris Hypotheek

Wat zijn de kosten voor een notaris bij het afsluiten van een hypotheek?

De kosten voor een notaris bij het afsluiten van een hypotheek kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende notariële diensten in Nederland.

 • Opstellen van de hypotheekakte: €500 – €1000
 • Inschrijving hypotheekakte bij het Kadaster: €100 – €200
 • Inschrijving royementsakte (bij beëindiging hypotheek): €100 – €200
 • Controle van de koopakte: €300 – €500
 • Opstellen van de leveringsakte: €500 – €1000
 • Inschrijving leveringsakte bij het Kadaster: €100 – €200

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten exclusief BTW zijn en dat er ook nog notariskosten kunnen worden gerekend voor extra werkzaamheden, zoals het opstellen van volmachten of het uitvoeren van legalisaties. Daarnaast kan het tarief van de notaris ook verschillen per notariskantoor.

Waarom zijn er kosten verbonden aan een notaris bij het afsluiten van een hypotheek?

De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige juridische dienstverlener die verplicht is om de belangen van alle betrokken partijen te behartigen. Bij het afsluiten van een hypotheek is het opstellen en inschrijven van verschillende aktes wettelijk verplicht, en hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Kan ik besparen op de kosten voor een notaris bij het afsluiten van een hypotheek?

Ja, u kunt besparen op de kosten door verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken. Ook kunt u onderhandelen over het tarief en eventuele extra werkzaamheden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om bepaalde werkzaamheden zelf te doen, zoals het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster.

Wanneer moet ik de kosten voor de notaris betalen?

De kosten voor de notaris moeten in de meeste gevallen voorafgaand aan de werkzaamheden worden betaald. Dit kan vaak via een bankoverschrijving of pinbetaling op het moment van ondertekening van de aktes.

Zijn er nog andere kosten verbonden aan een hypotheek afsluiten?

Ja, naast de kosten voor de notaris zijn er nog andere kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, taxatiekosten en eventuele kosten voor het aanvragen van een NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

FAQ

 1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij het afsluiten van een hypotheek?
  Ja, het is wettelijk verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen en inschrijven van de hypotheekakte en leveringsakte.
 2. Kan ik zelf een notaris kiezen bij het afsluiten van een hypotheek?
  Ja, u kunt zelf een notaris kiezen. Het is wel belangrijk dat de notaris bevoegd is om aktes te passeren in de regio waar de woning zich bevindt.
 3. Kan ik de kosten voor de notaris meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, het is mogelijk om de kosten voor de notaris mee te financieren in uw hypotheek. Dit kan echter wel invloed hebben op de hoogte van uw maximale hypotheek.
 4. Kan ik de notariskosten aftrekken van de belasting?
  Ja, bepaalde notariskosten, zoals de kosten voor de hypotheekakte, zijn aftrekbaar van de belasting. Dit geldt echter niet voor alle kosten.
 5. Kan ik de notariskosten verhalen op de verkoper?
  Nee, de kosten voor de notaris zijn voor rekening van de koper. Deze kosten kunnen niet worden verhaald op de verkoper.