Hoeveel Kost Het Opmaken Van Een Testament Bij De Notaris

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris?

Het opmaken van een testament bij de notaris is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw erfenis op de juiste manier wordt verdeeld na uw overlijden. Maar wat zijn de kosten voor deze dienst? In dit artikel zullen we de geschatte prijzen voor het opmaken van een testament bij de notaris in Nederland bespreken.

Notariskosten voor het opmaken van een testament

De kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €500. Dit bedrag is inclusief de btw en de kosten voor het inschrijven van uw testament in het Centraal Testamentenregister.

Extra kosten voor een testament

Naast de notariskosten kunnen er ook extra kosten verbonden zijn aan het opmaken van een testament. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een executeur aanwijst of als u speciale clausules wilt opnemen in uw testament. De notaris zal u hierover informeren en de kosten hiervoor zullen worden opgenomen in de totale kosten voor het opmaken van uw testament.

Notariskosten voor een levenstestament

Een levenstestament is een document waarin u vastlegt wie uw belangen behartigt als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen. De kosten voor het opmaken van een levenstestament liggen gemiddeld tussen de €300 en €700, inclusief btw en inschrijvingskosten.

Notariskosten voor een samenlevingscontract

Als u samenwoont met uw partner, is het verstandig om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. De kosten hiervoor variëren tussen de €150 en €500, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen.

Notariskosten voor een huwelijkse voorwaarden

Als u gaat trouwen, is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen bij de notaris. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €500 en €1000, inclusief btw en inschrijvingskosten.

Veelgestelde vragen over het opmaken van een testament bij de notaris

 • Is het verplicht om een testament op te laten maken bij de notaris?
  Nee, het is niet verplicht. U kunt ook zelf een testament opstellen, maar dit brengt wel risico’s met zich mee. De notaris zorgt ervoor dat uw testament aan alle wettelijke eisen voldoet en dat uw wensen op de juiste manier worden vastgelegd.
 • Kan ik mijn testament laten aanpassen bij de notaris?
  Ja, u kunt uw testament altijd laten aanpassen bij de notaris. Het is verstandig om dit te doen als er veranderingen zijn in uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld bij een scheiding of geboorte.
 • Kan ik mijn testament laten registreren bij de notaris?
  Ja, uw testament wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Testamentenregister als u dit op laat maken bij de notaris.
 • Kan ik mijn testament laten opmaken bij elke notaris?
  Ja, u kunt zelf kiezen bij welke notaris u uw testament wilt laten opmaken.
 • Kan ik mijn testament laten opmaken als ik in het buitenland woon?
  Ja, het is mogelijk om uw testament op te laten maken bij een Nederlandse notaris, ook als u in het buitenland woont.