Hoeveel Kost Een Zorgvolmacht Bij De Notaris

Wat is de prijs van een zorgvolmacht bij de notaris?

Een zorgvolmacht bij de notaris is een belangrijk document voor het regelen van zorg en financiële zaken in de toekomst. Maar wat zijn de kosten hiervan? In dit artikel geven we een overzicht van de geschatte prijzen voor een zorgvolmacht bij de notaris in Nederland.

Een zorgvolmacht, ook wel levenstestament genoemd, is een notariële akte waarin iemand een vertrouwenspersoon aanwijst die namens hem of haar beslissingen mag nemen op het gebied van zorg en financiën. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer iemand door ziekte of ouderdom niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen.

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht?

De kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht kunnen per notaris verschillen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €250 en €500. Dit is inclusief de besprekingen met de notaris en het opstellen van de akte.

Welke bijkomende kosten zijn er?

Naast de kosten voor het opstellen van de akte, kunnen er ook bijkomende kosten zijn. Denk hierbij aan kosten voor het inschrijven van de akte in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) of voor eventuele legalisaties.

Kan ik de kosten voor een zorgvolmacht aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten voor een zorgvolmacht zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunnen de kosten voor het opstellen van een zorgvolmacht worden meegenomen in de aangifte voor de erfbelasting.

Wat gebeurt er als ik geen zorgvolmacht heb?

Wanneer u geen zorgvolmacht heeft, kan er in geval van wilsonbekwaamheid een bewindvoerder door de rechter worden aangewezen. Dit kan een familielid zijn, maar ook een professionele bewindvoerder. Dit kan leiden tot extra kosten en kan ervoor zorgen dat uw wensen niet worden nageleefd.

Kan ik zelf een zorgvolmacht opstellen?

Ja, het is mogelijk om zelf een zorgvolmacht op te stellen. Echter, om ervoor te zorgen dat de akte juridisch geldig is, is het verstandig om dit door een notaris te laten doen. Zo voorkomt u dat er onduidelijkheden of fouten in de akte staan.

Overzicht geschatte kosten zorgvolmacht bij de notaris

Notaris Geschatte kosten
Notariskantoor A €250 – €400
Notariskantoor B €300 – €500
Notariskantoor C €350 – €450

Veelgestelde vragen over de kosten van een zorgvolmacht bij de notaris

 • Wat is een zorgvolmacht bij de notaris?
  Een zorgvolmacht is een notariële akte waarin iemand een vertrouwenspersoon aanwijst voor het nemen van beslissingen op het gebied van zorg en financiën.
 • Zijn er bijkomende kosten bij het opstellen van een zorgvolmacht?
  Ja, naast de kosten voor het opstellen van de akte kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals inschrijvingskosten en kosten voor legalisaties.
 • Kan ik de kosten voor een zorgvolmacht aftrekken van de belasting?
  Nee, de kosten voor een zorgvolmacht zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunnen ze worden meegenomen in de aangifte voor de erfbelasting.
 • Wat gebeurt er als ik geen zorgvolmacht heb?
  In geval van wilsonbekwaamheid kan er door de rechter een bewindvoerder worden aangewezen. Dit kan leiden tot extra kosten en het niet naleven van uw wensen.
 • Kan ik zelf een zorgvolmacht opstellen?
  Ja, maar het is verstandig om dit door een notaris te laten doen om juridische geldigheid te garanderen.