Hoeveel Kost Een Testament Opmaken Bij Notaris

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris?

Het opmaken van een testament bij de notaris kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de diensten die de notaris aanbiedt en de complexiteit van uw testament. Over het algemeen kunt u rekening houden met de volgende kosten:

  • Notariskosten: gemiddeld tussen de €150 en €500
  • Inschrijvingskosten in het Centraal Testamentenregister: €13,50
  • Kosten voor een verklaring van erfrecht: gemiddeld tussen de €250 en €500
  • Kosten voor opslag van het testament: gemiddeld tussen de €50 en €100 per jaar

Deze kosten kunnen variëren per notariskantoor en per regio in Nederland. Het is daarom altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren.

Factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten

  • Complexiteit van uw testament: hoe meer wensen en regelingen u opneemt in uw testament, hoe meer tijd en moeite de notaris hiervoor moet doen.
  • Aantal erfgenamen: hoe meer erfgenamen u benoemt in uw testament, hoe hoger de kosten voor de verklaring van erfrecht zullen zijn.
  • Type testament: er zijn verschillende soorten testamenten, zoals een langstlevende testament, een tweetrapstestament of een levenstestament. Elk type testament heeft zijn eigen kosten.
  • Notariskantoor: elk notariskantoor hanteert zijn eigen tarieven, dus het loont om verschillende offertes op te vragen.

FAQ

Vraag Antwoord
Wat is de rol van de notaris bij het opmaken van een testament? De notaris is de enige persoon die een rechtsgeldig testament kan opstellen en laten ondertekenen. Hij of zij zal ook controleren of uw testament voldoet aan alle wettelijke eisen.
Kan ik mijn testament zelf opstellen zonder notaris? Nee, een testament moet altijd door een notaris worden opgesteld en ondertekend.
Kan ik mijn testament laten wijzigen door een notaris? Ja, u kunt altijd uw testament laten wijzigen door een notaris. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn na een scheiding of geboorte van een kind.
Hoe vaak moet ik mijn testament laten opslaan bij de notaris? Het is niet verplicht, maar het is aan te raden om uw testament elke 5 jaar te laten opslaan bij de notaris. Zo blijft het altijd bewaard en up-to-date.
Kan ik de kosten voor een testament aftrekken van de belasting? Nee, de kosten voor het opmaken van een testament zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunnen de kosten voor een verklaring van erfrecht worden afgetrokken als deze nodig is voor de afwikkeling van een erfenis.