Hoeveel Kost Een Notaris

Wat Zijn De Kosten Van Een Notaris?

Een notaris is een onmisbare professional bij veel juridische zaken in Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een notaris en waar moet je rekening mee houden? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over de tarieven van een notaris.

  • Een notaris rekent voor zijn diensten een vast tarief en een variabel tarief. Het vaste tarief is voor de algemene werkzaamheden en het variabele tarief is afhankelijk van de waarde van de zaak.
  • Het vaste tarief voor een notaris ligt gemiddeld tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de complexiteit van de zaak. Dit tarief is inclusief btw en kantoorkosten.
  • Het variabele tarief wordt berekend op basis van een percentage van de waarde van de zaak. Dit percentage ligt tussen de 1% en 2% voor de meeste zaken. Bij grote bedragen kan het percentage lager zijn.
  • Naast deze tarieven kunnen er ook nog extra kosten in rekening gebracht worden, zoals kosten voor uittreksels of legalisaties. Deze kosten verschillen per notaris en worden vaak apart vermeld op de factuur.
  • Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notarissen, zodat je een goed beeld hebt van de kosten en deze kunt vergelijken.

Wat Zijn De Kosten Voor Specifieke Diensten Van Een Notaris?

Dienst Gemiddelde Kosten
Opstellen van een samenlevingscontract €500 – €1000
Opstellen van een testament €250 – €500
Overdracht van een woning 1% – 2% van de waarde van de woning
Oprichten van een BV €500 – €1000
Verklaring van erfrecht €250 – €500

Veelgestelde Vragen Over De Kosten Van Een Notaris

1. Wat zijn kantoorkosten bij een notaris?
Kantoorkosten zijn kosten die gemaakt worden voor bijvoorbeeld administratie en kantoorruimte. Deze kosten worden meestal meegerekend in het vaste tarief van een notaris.

2. Moet ik btw betalen over de kosten van een notaris?
Ja, over de diensten van een notaris wordt 21% btw berekend.

3. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?
Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan en bespreek deze met de notaris.

4. Zijn er kosten verbonden aan het opvragen van een offerte bij een notaris?
Nee, het opvragen van een offerte bij een notaris is vrijblijvend en hier zijn geen kosten aan verbonden.

5. Kan ik gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen voor de kosten van een notaris?
Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen voor de kosten van een notaris. Dit wordt bepaald aan de hand van je inkomen en vermogen.