Hoeveel Kost Een Nalatenschap Bij De Notaris

Wat zijn de kosten van een nalatenschap bij de notaris?


Een nalatenschap bij de notaris kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de diensten die de notaris moet verrichten. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor een nalatenschap bij de notaris in Nederland.

  • Opstellen van een testament: gemiddeld €250 – €500
  • Akte van erfrecht: gemiddeld €300 – €600
  • Aangifte erfbelasting: gemiddeld €300 – €600
  • Akte van verdeling: gemiddeld €300 – €600
  • Inschrijving in het Centraal Testamentenregister: €13,50 per testament
  • Overige kosten, zoals leges en kantoorkosten: gemiddeld €100 – €200

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een testament?


De kosten voor het opstellen van een testament variëren tussen de €250 en €500. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw wensen en de tijd die de notaris hieraan moet besteden.

Wat zijn de kosten voor een akte van erfrecht?


De kosten voor een akte van erfrecht liggen gemiddeld tussen de €300 en €600. Dit is afhankelijk van de omvang van de nalatenschap en de tijd die de notaris nodig heeft om alle erfgenamen te achterhalen.

Moet ik ook erfbelasting betalen?


Ja, bij een nalatenschap moet er in de meeste gevallen erfbelasting worden betaald. De notaris kan u helpen bij het berekenen en indienen van de aangifte erfbelasting. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €300 en €600.

Wat is een akte van verdeling?


Een akte van verdeling is een notariële akte waarin de verdeling van de nalatenschap wordt vastgelegd. De notaris brengt hiervoor gemiddeld €300 – €600 in rekening.

Moet ik mijn testament inschrijven in het Centraal Testamentenregister?


Ja, het is verplicht om uw testament in te schrijven in het Centraal Testamentenregister. Dit kan bij de notaris voor €13,50 per testament.

Veelgestelde vragen over nalatenschap bij de notaris

Vraag Antwoord
Moet ik altijd naar de notaris voor een nalatenschap? Nee, dit is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om de nalatenschap zelf af te handelen. Echter, bij een complexe nalatenschap is het verstandig om een notaris in te schakelen.
Hoe lang duurt het afhandelen van een nalatenschap bij de notaris? Dit is afhankelijk van de omvang en complexiteit van de nalatenschap. Gemiddeld duurt dit enkele maanden.
Kan ik mijn testament zelf opstellen? Ja, dit is mogelijk. Echter, het is aan te raden om dit door een notaris te laten doen om onduidelijkheden en problemen in de toekomst te voorkomen.
Zijn er nog andere kosten verbonden aan een nalatenschap bij de notaris? Ja, naast de notariskosten kunnen er ook andere kosten zijn, zoals leges en kantoorkosten. Vraag hierover altijd duidelijkheid aan de notaris.
Kan ik mijn testament nog wijzigen na overlijden? Nee, dit is niet mogelijk. Een testament is pas geldig na overlijden en kan dan niet meer gewijzigd worden.