Hoeveel Is Kosten Notaris

Hoeveel Kost een Notaris in Nederland?

Een notaris is een onmisbare schakel bij veel belangrijke juridische zaken in Nederland. Maar wat kost een notaris eigenlijk? Hier vind je een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende notariële diensten.

  • De tarieven van een notaris zijn vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze tarieven zijn wettelijk verplicht en gelden voor alle notarissen in Nederland.
  • De kosten van een notaris bestaan uit twee onderdelen: het honorarium en de bijkomende kosten, ook wel disbursements genoemd. Het honorarium is het bedrag dat de notaris rekent voor zijn of haar diensten. De bijkomende kosten zijn de kosten die de notaris maakt voor bijvoorbeeld het opvragen van documenten of het inschrijven van aktes in het Kadaster.
  • De hoogte van het honorarium is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en het uurtarief van de notaris. Het uurtarief van een notaris ligt gemiddeld tussen de €150 en €200 per uur.
  • Naast het honorarium en de bijkomende kosten, moet er ook nog 21% btw betaald worden over de diensten van de notaris.
  • Op de website van de KNB kun je een indicatie krijgen van de kosten voor specifieke notariële diensten, zoals het opstellen van een testament of het passeren van een hypotheekakte.
Dienst Geschatte kosten
Opstellen testament €300 – €600
Passeren hypotheekakte €600 – €1000
Oprichten BV €1000 – €2000
Overdracht woning €1000 – €2000

Veelgestelde vragen over de kosten van een notaris

1. Wat is het verschil tussen het honorarium en de bijkomende kosten van een notaris?
Het honorarium is het bedrag dat de notaris rekent voor zijn of haar diensten. De bijkomende kosten zijn de kosten die de notaris maakt voor bijvoorbeeld het opvragen van documenten of het inschrijven van aktes in het Kadaster.

2. Hoe wordt het uurtarief van een notaris bepaald?
Het uurtarief van een notaris wordt bepaald aan de hand van de complexiteit van de zaak en het uurtarief dat de notaris hanteert.

3. Is er een maximumtarief voor notarissen?
Ja, de tarieven van notarissen zijn wettelijk vastgesteld door de KNB en er geldt een maximumtarief voor notariële diensten.

4. Moet ik ook btw betalen over de kosten van een notaris?
Ja, over de diensten van een notaris moet 21% btw betaald worden.

5. Kan ik een indicatie krijgen van de kosten voor een specifieke notariële dienst?
Ja, op de website van de KNB kun je een indicatie krijgen van de kosten voor specifieke notariële diensten.