Hoeveel Is Ereloon Notaris

Wat kost een notaris?

Hoeveel is ereloon notaris?

Een notaris is een onmisbare schakel bij verschillende juridische zaken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een testament, het oprichten van een BV of het passeren van een hypotheekakte. Maar wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn? Het is lastig om een exact bedrag te noemen, omdat de tarieven van een notaris afhankelijk zijn van verschillende factoren. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kosten van een notaris bestaan uit het honorarium, de kantoorkosten en de BTW.

Honorarium

Het honorarium is het bedrag dat de notaris rekent voor zijn of haar werkzaamheden. Dit is een tarief dat wettelijk is vastgesteld en kan variëren per notaris. Het honorarium wordt berekend op basis van het uurtarief of een vast bedrag per akte. Het uurtarief van een notaris ligt gemiddeld tussen de €150 en €200 per uur.

Kantoorkosten

Naast het honorarium rekent een notaris ook kantoorkosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld administratie, gebruik van kantoorruimte en personeelskosten. Deze kosten verschillen per notaris en liggen gemiddeld tussen de €50 en €150 per akte.

BTW

Over het honorarium en de kantoorkosten wordt ook nog BTW gerekend. Dit tarief is momenteel 21% in Nederland.

Voorbeelden van tarieven

Om een beter beeld te krijgen van de kosten die een notaris rekent, volgen hier enkele voorbeelden. Let op, dit zijn gemiddelde tarieven en kunnen per notaris verschillen.

  • Opstellen van een samenlevingscontract: €500 – €1000
  • Oprichten van een BV: €1000 – €2000
  • Passeren van een hypotheekakte: €500 – €1000
  • Opstellen van een testament: €300 – €500

FAQ

Vraag Antwoord
Wat is het uurtarief van een notaris? Het uurtarief van een notaris ligt gemiddeld tussen de €150 en €200 per uur.
Welke kosten vallen onder de kantoorkosten van een notaris? Kantoorkosten zijn bijvoorbeeld administratiekosten, gebruik van kantoorruimte en personeelskosten.
Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris? Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris.
Kan ik een offerte aanvragen bij een notaris? Ja, het is altijd mogelijk om een offerte aan te vragen bij een notaris.
Zijn de tarieven van een notaris inclusief BTW? Ja, over het honorarium en de kantoorkosten wordt BTW gerekend.